>>> weblog context
sampleja el nou context cultural
| casa | mapa del lloc | sobre context | donacions | lang >>> english - español |
viernes :: 19 diciembre, 2003
   
 
explorar la distopia: ficcions distòpiques

Mentre la utopia s'associa a un territori dels somnis, la distopia seria el paratge dels malsons. Avui, la majoria de les històries de ciència ficció són descripcions d'una societat freda i deshumanitzada. Solo el viatge a les estrelles de Star Treck, com el seu nom indica, resta com defensor del viatge utòpic.

Una explicació podria ser l'encant prohibit de la Distopia, especialment en el cinema i la literatura cyberpunk... Altra explicació podria ser que el món està girant a una major velocitat. L'acceleració de la tecnologia i de la globalització esborra tots els límits i fa difícil qualsevol predicció de futur. Potser hàgim arribat a un important moment crucial on els nostres somnis, així com els nostres malsons, poden esdevenir veritat... Preguem tots perquè aquestes fosques visions del futur siguin sol fantasies i no profecies. No obstant això, podria ser que senzillament es tractés d'advertiments als quals devem parar atenció. Estem davant una amarga veritat: aconseguir un somni pot ocupar-nos per a sempre, però un malson pot convertir-se en realitat de forma molt ràpida. Estiguem doncs atents i vigilem a aquells encarregats de construir-la. Recorda, el Gran Germà [Big Brother] pot estar mirant-te en aquest mateix moment.

La 'raison d'être' d'Explorar la Distopia és simplement promoure la ficció distòpica, estimulant així a la gent a pensar per si mateixos.

La ficció distópica és ciència ficció de qualitat: innovadora i imaginativa, política i crítica, realista i alarmant. Com a tal, engendra el creixement intel·lectual, una imaginació desperta, el coneixement polític i la solidaritat bàsica. Pot dir-nos alguna cosa tant sobre el nostre moment actual com dels dies a venir. En poques paraules, la ficció distópica pot ser un mitjà d'amplificació com éssers humans.

També volgués que aquest lloc web fora, a pesar del pretencios que pugui sonar, un crit de guerra en favor de la democràcia i l'humanisme. Crec que donem per assegut ambdues coses i que tendim a oblidar-nos de quin és l'alternativa."> del *manifest Exploring Dystopia de Niclas Hermansson*.

context relacionat
>
distopía. de viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
> heterotopies glocals: art, activisme i tecnologia. 28 de novembre, 2003

imago
>
advertiment! zona de risc biològic

| permaLink

 
miercoles :: 17 diciembre, 2003
   
 
neurogènesi del hipocamp: la mort de les cèl·lules promou el desenvolupament de l'aprenentatge

La formació del hipocamp s'ha associat des de fa temps a l'execució de funcions cognitivas d'ordre superior, i la seva degradació a causa de l'estrès i l'envelliment s'ha relacionat amb algunes alteracions cognitivas. Recentment s'han realitzat esforços d'investigació en la neurogènesi hipocampica per a entendre la participació de la formació hipocampica en la mediació de comportaments normals i patològics. La convolució del cervell [gyrus dentate] de la formació hipocampica té la capacitat de generar noves neurones dia a dia durant tota la vida. Al sobreviure, les noves cèl·lules produïdes es converteixen en les neurones granulars i s'integren en el traçat del circuit funcional. La neurogènesi s'ha proposat ocupar una funció en la mediació de l'aprenentatge intervingut pel hipocamp i s'ha implicat en l'aparició de patologies del comportament associades a la formació hipocampica.

A pesar que l'evidència suggereix que la neurogènesi juga una important funció en l'aprenentatge espacial, segueix sent confús quin és l'efecte que produeix l'aprendre en la multiplicació d'una cèl·lula. Els autors deixen constància que l'última fase de l'aprenentatge té un efecte multifacétic sobre la neurogènesi depenent de la data del naixement de les noves neurones. El nombre de cèl·lules nounades es va incrementar de forma contingent en aquesta última fase, i una gran proporció d'aquestes va sobreviure per almenys 4 setmanes i diferenciant-se clarament com neurones. En canvi, aquesta última fase de l'aprenentatge va reduir el nombre de cèl·lules nounades durant les fases prèvies. Aquesta disminució del nombre de cèl·lules noves induïda per l'aprenentatge és probablement el resultat de la mort de les cèl·lules. Així, sorprenentment, la mort de la cèl·lula i no la seva multiplicació fou el que el va relacionar positivament amb el seu funcionament, i per tant rendiment. Així, les rates amb el nivell més baix de mort de cèl·lules tenien una menor capacitat per a adquirir i utilitzar la informació espacial que aquelles amb un nivell més alt de la mort cel·lular.

Els resultats revelen una modulació complexa de l'aprenentatge en la plasticitat del cervell, que indueix a la mort i multiplicació de diferents poblacions de cèl·lules. I més important, introdueixen la idea que llevar neurones del cervell d'un adult pot ser un procés important en l'aprenentatge i la memòria, i un mecanisme a través del com la neurogènesi pot influenciar comportaments tant normals com patològics. >de *Cell death promotes learning growth*. 26 de novembre, 2003

context relacionat
>
hippocampus.
> differential effects of learning on neurogenesis. Molecular Psychiatry (2003) 8, 974-982. doi:10.1038/sj.mp.4001419
> la tardor desencadena l'expansió del cervell de les mallerengas. 3 d'octubre, 2003
> sinapsi: plasticitat i estabilitat. 19 de febrer, 2003
> plasticitat sinàptica: com les experiències reconfiguren el cervell. 23 de gener, 2003
> neurogènesi: observada en el cervell humà adult . 6 de març, 2002

imago
>
circuit asimptòtic fictici d'una convolució del cervell

| permaLink

 
viernes :: 12 diciembre, 2003
   
 
pràctiques de codi obert en l'enginyeria de programari

Walt Scacchi i els seus col·legues estan portant a terme estudis formals de l'informal món del desenvolupament de programari de codi obert, en el qual una comunitat distribuïda de desenvolupadors produeix el codi font de programari que queda disponible per a esser compartit, estudiat, modificat i redistribuït lliurement.

"El desenvolupament del programari lliure i de codi obert és més ràpid, millor i més barat a l'hora de construir una comunitat i de reforçar i institucionalitzar una cultura sobre la manera de desenvolupar programari", va dir Scacchi, director científic d'investigació que ha ensenyat enginyeria de programari durant dues dècades. "No estem preparats per a afirmar que el desenvolupament de codi obert és la quintaessència per a la pràctica de l'enginyeria de programes, però està ocorrent alguna cosa en el desenvolupament de codi obert que és diferent del que veiem en els llibres de text".

No obstant això, no tots els projectes de codi obert són equiparables. Un petit nombre de projectes de codi obert ha arribat a ser ben conegut, però l'àmplia majoria mai aconsegueix pendre volada. Scacchi i els seus col·legues estan intentant entendre com els projectes encertats, tals com el kernel de Linux, creixen des d'uns pocs individus a una comunitat de milers de desenvolupadors.

Per a explorar l'abast de l'activitat del codi obert, estan estudiant més de cent projectes en diverses categories: jocs en xarxa, infraestructura d'Internet i de la Web, programari acadèmic i científic, i activitats patrocinades per la indústria.

"Els sistemes basats en programari en el món actual han arribat a ser tan complexos que necessitem totes les eines de disseny al nostre abast", va dir Suzanne Iacono, directora del programa de la National Science Foundation (NSF). "El desenvolupament en codi obert ha arribat a alguns èxits notables, i necessitem aprendre d'aquests èxits mentre els nostres sistemes esdevenen cada vegada més distribuïts, complexos i heterogenis. Els mètodes tradicionals de l'enginyeria de programari van ser desenvolupats originalment per al disseny de sistemes i desenvolupaments individuals." >de *Faster, Better, Cheaper: Open-Source Practices May Help Improve Software Engineering*. 3 de desembre, 2003

context relacionat
>
free software and open source. de wikipedia, la enciclopedia libre [en]
> principals bases de dades de software de codi obert: SourceForge, Freshmeat, i FSF/UNESCO Free Software Directory.
> comunitats de codi obert. 21 d'abril, 2003
> producció entre iguals basada en el domini públic. 19 de desembre, 2002

imago
>
direccions que canvien ràpidament la càrrega

| permaLink

 
miercoles :: 10 diciembre, 2003
   
 
metacognició: alguns animals coneixen els seus límits cognitius

Els éssers humans són capaços de sentir incertesa. Saben quan saben alguna cosa i quan no. Aquesta capacitat per a la 'metacognició' (pensar sobre el pensament) o la autoconsciència cognitiva, es concep com una de les capacitats cognitives més sofisticades dels éssers humans i com lligada a la nostra consciència reflexiva. Un dels interrogants importants en el camp de la psicologia animal i humana és si aquesta capacitat metacognitiva és únicament humana o si les espècies animals no verbals, no humanes, tenen un nivell de metacognició proper al dels éssers humans.

La investigació, "La Psicologia Comparativa de Monitoratge d'Incertesa i Metacognició", portada a terme per un equip conduït per John David Smith, ha demostrat que micos i dofins van utilitzar la resposta 'incerta' en un patró que és essencialment idèntic a l'utilitzat pels éssers humans. De fet Smith diu, "els patrons de resultats produïts per persones i animals proporcionen algunes de les semblances més properes entre humans i animals mai publicades en la literatura comparativa".

Per altra banda, està clar que una interpretació cognitiva d'alt nivell dels resultats està garantida -les explicacions conductistes de baix nivell no poden explicar els fenòmens. En definitiva, Smith diu: "els resultats suggereixen que alguns animals tenen característiques funcionals de, o paral·leles a, la metacognició conscient humana". Pel que sembla saben quan saben alguna cosa i quan no el saben, agrega.

Smith i els seus co-investigadors (Wendy I. Shields i David A. Washburn) precisen que usant els mateixos paradigmes metacognitius a través de les espècies en sentit ampli, els científics poden ser capaços de dibuixar el mapa que mostri quines espècies han desenvolupat consciència cognitiva. Això podria revelar quan va emergir la cognició reflexiva dintre del procés evolutiu i lo estesa que està aquesta capacitat entre els animals. >de *New Research Finds Some Animals Know Their Cognitive Limits. Studies of animals' confidence and uncertainty inaugurate a new research area*. 1 de desembre, 2003

context relacionat
>
cultura orangutan: remuntant els orígens de la cultura. 21 de gener, 2003
> primera excavació arqueològica sobre els ximpanzes: reinterpretant els primers assentaments humans . 28 de maig, 2002
> abstract thought on non-human animals: scientific and ethical implications. 16 de octubre, 2001

imago
>
in-certesa en la promesa

| permaLink

 
lunes :: 8 diciembre, 2003
   
 
HighNoon: wsis? ens apanyem!

Una plataforma oberta per a intervencions en, fora de, oposades a i com alternativa a les agendes i a l'organització de la Cimera Mundial sobre la Societat de la Informació (World Summit on the Information Society -WSIS), que té lloc del 10 al 12 de desembre a Ginebra, Suïssa.

En els anys recents l'activisme dels mitjans s'ha desenvolupat globalment des de les ràdios pirates locals, grups de video-activisme i fanzines en paper a complexes xarxes d'aliances que utilitzen les tecnologies de la informació i les comunicacions per a tendir un pont sobre la bretxa física existent en mitjans textuals, visuals i acústics, així com sobre problemes de distància i viabilitat. Algunes d'aquestes xarxes (com Indymedia) ens han mostrat camins per a estructurar el procés d'agregació i disseminació de la informació.

Recentment un grup divers d'activistes, artistes i programadors dels mitjans va iniciar el projecte HighNoon, que es proposa desenvolupar un nou model que s'ajusti millor a la imatge en moviment. L'agregació de vídeo ha estat establerta experimentalment en els últims mesos per el v2v project, utilitzant programari lliure, formats i estàndards oberts per a codificar, emmagatzemar i sindicar vídeo de qualitat de producció de forma sostenible i manejable.

Més endavant volem desenvolupar mètodes i models per a omplir aquests arxius amb continguts de qualitat i facilitar als altres la incorporació a aquest desenvolupament social, tècnic i mediàtic. Usant tecnologies lliures, treballant en models d'inclusió i tractant qüestions socials dintre de la suposada "societat de la informació" estem iniciant la plataforma HighNoon per al lliurament d'aquests mitjans a través de les xarxes a tots aquells connectats a Internet.

High Noon és una protesta àudio-visual que recull objeccions contra el WSIS a Ginebra per a afirmar les nostres demandes a la suposada "societat d'informació". ". >del sitio de *WSIS? We Seize!*.

context relacionat
>
cimera mundial sobre la societat de la informació. 10-12 de desembre, 2003
> world forum on communication rights. 11 de diciembre, 2003. coalition of international NGOs
> developing the potential of the internet through coordination, not governance. 9 de desembre, 2003. the internet socity at wsis.
> reporters without borders challenges 14 major internet and computer firms about their activity in china. 3 de desembre, 2003
> reporters without borders' response to its exclusion from the world summit on the information society. 2 de desembre, 2003
> about the wsis? we seize! project .

imago
>
HighNoon mira fixament a wsis des d'una grafo en un mur de ginebra

| permaLink

 
viernes :: 5 diciembre, 2003
   
 
[grid::brand]: en comptes de mitjans de masses ¡pensa en mitjans de cluster!

El 'grid blogging' pretén investigar les potencialitats d'un model de producció distribuït per als mitjans de comunicació, estès a través dels nodes de la blogosfera. Intenta bolcar l'atenció sobre assumptes específics en temps sistematitzats mitjançant veus diverses. Si es vol, una mena de flash mob descentralitzat per a la ment.

La descentralització és aquí la clau. A diferència dels weblogs col.laboratius independents, que uneixen discussions sota la mateixa URL, en el grid blogging es tracta d'atacs sincronitzats de publicació d'escamot realitzats a través d'una sèrie de localitzacions on-line. Respecta i augmenta la veu individual dintre d'un cor integrat en els mitjans. Facilita l'emergència sense traves de tempestes d'idees i mosaics de perspectives diverses. >de *the initial invitation to Grid Blog project by Ashley Benigno*. 7 de novembre, 2003

Efímer per naturalesa, el primer 'grid blog' va succeir el 1 de desembre. El tema tractat era la marca, el 'brand' (qualitats intangibles assignades artificialment a un objecte o a un concepte). Un exemple d'aportació: "Cost d'un tractament anti-retroviral d'un any de durada quan és proveït per companyies farmacèutiques occidentals: 15.000 dòlars. Cost d'un tractament anti-retroviral d'un any de durada quan és proveït per fabricants genèrics, lliures de patent: 150 dòlars (San Francisco Chronicle, 20 de novembre de 2003)... això diu alguna cosa sobre el branding".

context relacionat
>
channel 'grid_brand'.
> link and think. the personal publishing communities respond on world AIDS day
> flash mob. a large group of people who gather in a usually predetermined location, perform some brief action, and then quickly disperse
> smart mobs: nous usos de dispositius mòbils. 3 d'octubre, 2002
> el weblog, un nou flux d'informació. 15 de maig, 2002

imago
>
accioni l'algaravia de veus radiants

| permaLink

 
miercoles :: 3 diciembre, 2003
   
 
banksy: graffiti art

El manifest d'en Banksy parla de la importància que pot tenir l'ús de la pintura. Utilitza un extracte del diari d'un dels primers soldats britànics a alliberar el camp d'extermini nazi de Bergen-Belsen en 1945.

"No puc donar una descripció adequada del Camp de l'Horror en el qual els meus homes i jo anàvem a passar el següent mes de les nostres vides. Era només una erma desolació, tan pelada com un galliner. Els cadàvers estaven pertot arreu, alguns en piles enormes, uns altres jeien sols o en parelles allí on havien caigut... va arribar una quantitat enorme de pintallavis. No era en absolut el que els homes volíem, nosaltres clamàvem per milers d'altres coses i no sabem qui va demanar llapis de llavis. Desitjo tant descobrir qui el va fer, va esser l'acció d'un geni, pura brillantor inadulterada. Crec que gens va fer més per aquestes internades que el pintallavis. Les dones jeien en el llit sense llençols ni camisa de dormir però amb els llavis vermell escarlata, les veies vagar només amb una flassada sobre les seves espatlles, però amb els llavis vermell escarlata. Vaig veure a una dona en la taula postmortem i la seva mà aferrada a un tros de pintallavis. Almenys algú havia fet alguna cosa per a fer-los individus altra vegada, eren algú, no ja simplement un nom tatuat en el braç. Finalment podien interessar-se pel seu aspecte. Aquest llapis de llavis va començar a retornar-los la seva humanitat." >del *manifiest d'en Banksy*.

context relacionat
>
something to spray. entrevista amb en banksy. the guardian, 17 de juliol, 2003
> RDFWeb: foaf banksy.
> banksy graffiti , south bank london. "Pintar alguna cosa en un espai públic per a fer pensar o riure a la gent és un delicte. Flagelar el teu producte per TV, ràdio, cartells, spam, anuncis en urinaris, regals 'gratis' per als nens, etcètera es coneix com màrqueting. Banksy entén això".
> art crimes. the writing on the wall. "En molts llocs pintar graffiti és il·legal. No incitem a trencar la llei, però vam pensar que l'art pertany als espais públics i que es deurien facilitar més parets autoritzades per a aquesta fascinant forma d'art. Com és tan difícil publicar llibres i mantenir en bon estat fotos i àlbums, Internet sembla ser el millor mitjà de publicar i preservar aquesta informació".
> wooster collective : a celebration of street art.

imago
>
retalla i utilitza el 'spray'

| permaLink

 
lunes :: 1 diciembre, 2003
   
 
el racisme pot tornar-te estúpid

Un estudi de la universitat de Dartmouth revela que el contacte interracial té un profund impacte en l'atenció i el rendiment mental d'una persona. Usant estudis gràfics del cervell, els investigadors van trobar noves evidències que els individus blancs procuren controlar el prejudici racial quan estan exposats a individus negres i que aquest acte de suprimir el prejudici consumeix recursos mentals.

L'estudi combina l'ús de la projecció d'imatge de ressonància magnètica funcional (fMRI), que amida l'activitat cerebral, amb altres proves de comportament comuns a la investigació en psicologia social i cognitiva per a determinar com els individus blancs responen als individus negres.

"Ens vam sorprendre al descobrir que l'activitat cerebral en resposta a fotografies de cares d'individus negres va predir la manera que posteriorment els participants en la investigació van rendir en proves cognitives després d'interaccions interracials reals", diu Jennifer Richeson, l'autora principal de l'informe. "Que jo sàpiga, aquest és el primer estudi a utilitzar dades gràfiques del cervell en tàndem amb dades més habituals d'estudi del comportament per a provar una teoria psicològica social. Trobem que els individus blancs amb taxes més altes en prejudici racial també donaven major activitat neural experimentada en resposta a fotografies de barons negres", diu Richeson. "Aquest increment d'activitat es localitzava en el còrtex prefrontal dorsolateral dret, un àrea en la part frontal del cervell que s'ha lligat al control de pensaments i comportaments. A més, aquests mateixos individus van puntuar pitjor en la prova cognitiva després d'una interacció real amb un varó negre, suggerint que van poder haver esgotat els recursos necessaris per a acabar la tasca".

Aquest nou estudi de Richeson proporciona una contundent evidència que dóna suport a la idea que el contacte interracial deteriora temporalment el rendiment cognitiu. Aquests resultats suggereixen, segons els investigadors, que albergar prejudicis racials en una societat cada vegada més diversa pot ser perjudicial per al seu funcionament cognitiu." >de *Interracial Interactions are Cognitively Demanding*. 17 de novembre, 2003

context relacionat
>
The County of Los Angeles has requested that equipment vendors avoid using the industry term "Master/Slave" in product descriptions and labelling. 26 de novembre, 2003
> el rebuig afecta al cervell humà de la mateixa manera que dolor físic. 10 de novembre, 2003
> la xenofòbia podria ralentir el progrés científic. 6 de juny, 2003
> la declaració del hacktivisme: afirmacions de llibertat en suport d'una internet sense censura. 18 de juliol, 2002
> conformant la societat de xarxes: patrons per a participació, acció i canvi. 13 de maig, 2002

imago
>
racister barometer

| permaLink

 > arxiu weblog context
diciembre 2006
noviembre 2006
octubre 2006
septiembre 2006
agosto 2006
julio 2006
junio 2006
mayo 2006
abril 2006
marzo 2006
noviembre 2005
agosto 2005
julio 2005
junio 2005
mayo 2005
abril 2005
marzo 2005
febrero 2005
enero 2005
diciembre 2004
noviembre 2004
octubre 2004
septiembre 2004
agosto 2004
julio 2004
junio 2004
abril 2004
marzo 2004
febrero 2004
enero 2004
diciembre 2003
noviembre 2003
octubre 2003
junio 2003
mayo 2003
abril 2003
marzo 2003
febrero 2003
enero 2003
desembre 2002
novembre 2002
octubre 2002
juliol 2002
juny 2002
maig 2002
abril 2002
març 2002
febrer 2002
gener 2002
comptenrrera 2002

més noticies a
> mapa del lloc
.

Google


arxius context tota la Xarxa
"La participació social activa i informada ès clau per a conformar la societat de les xarxes; es requereix d'una Esfera Pública innovadora" - declaració de Seattle
| casa | mapa del lloc | sobre context | donacions | lang >>> english - español |
03 http://straddle3.net/context/03/ca/2003_12.html