>>> weblog context
sampleja el nou context cultural
| casa | mapa del lloc | sobre context | donacions | lang >>> english - español |
viernes :: 28 noviembre, 2003
   
 
heterotopies glocals: art, activisme i tecnologia

Artnodes és un espai centrat en l'estudi de les interseccions entre l'art, la ciència i la tecnologia que s'articula en xarxa i, principalment, en la Xarxa.

Artnodes s'estructura mitjançant la progressiva construcció de carpetes monogràfiques que, una vegada obertes, continuaran actives interrelacionant-se entre elles, de manera que constituiran nodes dintre d'una xarxa de coneixements interrelacionats. El node de novembre està dedicat a les heterotopies glocals, una reflexió sobre art, activisme i tecnologia.

'Heterotopies' es refereix a un concepte creat i utilitzat per Michel Foucault, David Harvey, I.Soia o Marc Augé -entre d'altres-. "No vivim en una espècie de buit, dintre del qual podríem situar individus i coses. No vivim en una espècie de buit que podria ser acolorit amb diverses ombres de llum, vivim dintre d'un sistema de relacions que defineix llocs que són irreductibles entre si i en absolut superponibles els uns als altres... Estic interessat en certs espais que tenen la curiosa propietat d'estar en relació amb tots els altres llocs, però en una manera que sospiten, neutralitzen o inventen el sistema de relacions que designen, reflecteixen o reflexionen" (Of Other Spaces by Michel Foucault. March, 1967). El Panopticón és usat per Foucault com metàfora d'un sistema de control de l'Estat sobre els seus ciutadans mitjançant la geografia i l'arquitectura; les heterotopies són espais que escapen a aquest sistema. La mobilització contra la guerra a L'Iraq pot ser un exemple real d'aquest tipus d'espais

context relacionat
>
artnodes.
> heterotopies glocals. callús, 2003-2004.
> un altre món està succeint: moviments basats en la xarxa. 3 de març, 2003
> towards a cultural connectionism: the search for organizational models for a post-web world by roger malina. 12 de juny, 2002

openfriday@straddle3
·······························
projecte heterotopias per raquel paricio i pau alsina +
navegar.te per jan bechberger i jaime burriel
divendres 28 de novembre, 2003. 20 h
straddle3. c/ riereta, 32 1-3
barcelona

imago
>
e'teros: sobre altres llocs; remolins de pols i més

| permaLink

 
miercoles :: 26 noviembre, 2003
   
 
base neurobiológica de l'amor romàntic

En estudis recents els científics estan descobrint les bases neurobiológicas de l'amor romàntic.

Usant imatges del cervell, els investigadors Helen Fisher, Arthur Aron, Lucy Brown i altres col·legues han trobat que les sensacions de l'amor romàntic intens estan associades a activitat específica en regions del cervell riques en dopamina i associades a la recompensa i la motivació. Els investigadors conclouen que l'amor romàntic pot ser classificat com un sistema de motivació o estímul associat amb una certa gamma d'emocions.

"Creiem que l'amor romàntic és una forma desenvolupada d'una de les tres xarxes primàries del cervell que es van desenvolupar per a dirigir la reproducció en els mamífers", diu la investigadora Helen Fisher de la universitat de Rutgers a New Brunswick, Nova Jersei. "L'impuls sexual es va desenvolupar per a motivar als individus a perseguir el sexe amb qualsevol parella apropiada. L'atracció, el precursor mamífer de l'amor romàntic, es va desenvolupar per a permetre que els individus perseguissin als companys preferits per a aparellar-se, i així estalviar temps i energia dedicats al seguici. El sistema de circuits del cervell per al vincle mascle-femella es va desenvolupar per a permetre als individus romandre amb un company suficient temps per a completar les tasques de criança especifiques de l'espècie".

"Trobem activitat específica en regions del nucli caudat dret i l'àrea ventral tegmental dreta. Aquestes àrees del cervell són riques en dopamina i són part del sistema de motivació i gratificació del cervell. Els nivells elevats de dopamina central produeixen energia, atenció enfocada en estímuls nous, motivació per a guanyar una recompensa i sensacions de goig - algunes de les sensacions fonamentals de l'amor romàntic. També va canviar l'activitat en altres regions, incloent una que altre estudi d'imatges cerebrals ha demostrat que s'activa quan la gent menja xocolata", diu la investigadora Lucy Brown de la Facultat de Medicina Albert Einstein a Nova York.

Fisher, Aron i Brown també van trobar una tendència cap a diferències de gènere. Entre elles, la majoria de les dones en aquest estudi van demostrar més activitat en el cos del caudat, el septum i en el còrtex parietal posterior, regions associades a la gratificació, l'emoció i l'atenció; la majoria dels homes en aquest estudi van demostrar més activitat en les àrees de procés visual, incloent una associada al despertar sexual". >de *Scientists uncover neurobiological basis for romantic love, trust, and self; also discover brain areas involved in understanding intentions of others*. 10 de novembre, 2003

context relacionat
>
love 'as addictive as cocaine'. 24 novembre, 2003
> el rebuig afecta al cervell humà de la mateixa manera que dolor físic. 10 de novembre, 2003
> interacció conflictiva en parelles. 27 d'octubre, 2003
> neurofisiología de la simpatia: patrons d'activitat cerebral. 10 de desembre, 2002
> guia sobre flirteig: la capacitat essencial d'ençisar. 7 de juny, 2002

imago
>
senderes de dopamina estimulen vies romàntiques

| permaLink

 
lunes :: 24 noviembre, 2003
   
 
navegar.te: una experiència tridimensional de comunicació i exhibició en la xarxa

Navegar.te és un projecte multimèdia creat en el 2002, en el marc del Màster en Arts Digitals de la Universitat Pompeu Fabra, com projecte final de Jan Bechberger, Jaime Burriel i Patricia Gorozpe. Un treball col·lectiu que proposa un entorn interactiu on-line 3d generat en temps real, de "exploració i degustació". Navegar-te planteja la immersió en un espai interactiu, un món singular en tres dimensions que l'usuari deurà explorar i amb el qual podrà interactuar en una espècie de joc l'únic objectiu del qual és la visualització de peces de creació digital.

Navegar.te proposa també un espai de trobada, una plataforma d'exhibició, a manera de museu virtual, de les peces de diferents creadors de l'àmbit digital. No es tracta per punt d'un entorn recreat únicament amb l'objectiu de navegar i interactuar. Sinó que pretén generar un espai comú per a creadors i públic avançat on exposar i visualitzar les seves creacions. Un espai que combina navegació, exploració i interacció, amb la visualització de continguts de 'art digital'. I per això l'entorn tracta d'emprar metàfores visuals i es recolza en mecàniques i idees associades amb el món de la creació digital.

Navegar-te pretén explorar noves vies de comunicació i interacció on-line, tractant d'anar més enllà en el concepte clàssic de pàgines web, proposant un entorn inmersiu que exigeix comprensió, aprenentatge i interacció constant de l'usuari.

Un any després de la seva creació, i àdhuc amb moltes deficiències i limitacions, Navegar-te segueix sent un projecte avançat en les seves propostes tècniques i original en la seva idea. Segueix sent molt poc freqüent trobar entorns interactius tridimensionals en la xarxa, i encara que existeixen diverses idees de museus on-line, cap d'elles uneix la tecnologia 3d amb l'exploració, la navegació i la interacció generant una experiència d'exploració única i personalitzada. Tampoc Navegar-te pretén encasellar-se en aquest concepte de museu virtual, sinó més aviat el d'una plataforma de visualització i exhibició que proposa unir esforços i oferir un espai per als creadors digitals interessats a mostrar aquí els seus treballs. Però Navegar.te 'és àdhuc un projecte en construcció i així cal entendre-ho. Encara tenim moltes idees sense implementar i vam esperar la col·laboració de molta més gent.

En la presentació del divendres 28, a straddle3 exposarem el projecte explicant el seu funcionament i les seves bases tècniques i teòriques, al mateix temps que vam mostrar algunes de les peces més destacades allí incloses. Tractarem d'exposar les seves idees claus i recrear una visita a l'entorn explorant els seus aspectes més significatius. Ens interessa especialment donar a conèixer l'entorn al major nombre de gent possible. Compartir el nostre treball i rebre les vostres preguntes, crítiques, propostes, col·laboració.
>veure *lloc web navegar.te*

context relacionat
>
openfridays@straddle3.

imago
>
tu ets el navegant: busca les eines i juga!

| permaLink

 
viernes :: 21 noviembre, 2003
   
 
civic tv: visions alternatives de l'experiència urbana

Civic TV acull les veus d'individus i grups amb visions alternatives de l'experiència urbana que necessiten desesperadament ser amplificades i difoses a Rotterdam. El 22 de novembre, el primer episodi de Civic TV presenta estratègies subjectives/subversives que lluiten amb les nocions dogmatitzades de l'experiència urbana i qüestionen a les autoritats que regulen l'ambient físic i mental. Mitjançant presentacions, actuacions i intervencions en la ciutat, Civic TV és un canalitzador caleidoscópic d'històries de diversos participants de dintre i fora de Rotterdam que amb les seves instigacions atomitzen la visió monodimensional de la normalitat cívica.

Civic TV serà una cimera d'enginyers culturals, anarquitectes, exploradors urbans, hedonistes peripatétics, okupes, afeccionats al graffiti, artistes rondaires, psicogeògrafs generatius, segrestadors de l'espai, constructors d'absurds, excavadors de la ciutat invisible, gurús de l'exploració colaborativa i turistes transdimensionals de l'avenir. Aproximacions per a entendre, utilitzar i criticar l'ambient urbà i la sostenibilitat d'aquestes pràctiques. Civic TV serà una oportunitat única perquè els interessats en l'enginyeria mental i espacial alternativa puguin trobar-se.

L'emoció sublim d'explorar el món, no com turista sinó com viatger que desitja abandonar-ho tot per a trobar el Pas del Nord-oest, és el que l'experiment "Kop van Walk" intentarà trobar als voltants del Poortgebouw. Aquest periple és l'esdeveniment a l'aire lliure de Civic TV. L'experiència psicogeogràfica del desig d'explorar, segons el suggerit pels edificis, els ponts, l'aigua, etc. serà registrat amb PML (Psychogeographical Markup Language).

CIVIC TV està organitzat per WHY & socialfiction.org. >de *CIVIC TV*. 22 de novembre, 2003. via joan

context relacionat
>
psy-geo-conflux: el significat de viure en una ciutat. 14 de maig, 2003
> a communism of ideas. towards an open-source architectural practice. article from archis #3 2003
> second manifesto of the space hijackers.
> open source architecture. towards an egoless, cooperative and evolutionary practice of architecture

imago
>
entrada al paradís: ¿on vols viure?

| permaLink

 
miercoles :: 19 noviembre, 2003
   
 
els superordinadors més ràpids del món: publicada la llista top500 del 2003

El superordinador del Simulador Terrestre conserva la primera posició amb el seu rendiment de 35,86 Tflop/s (teraflops o bilions de càlculs per segon). Va ser construït i instal·lat per NEC el passat any en el Centre del Simulador Terrestre a Yokohama, Japó.

La segona posició torna a correspondre al sistema ASCI Q en el Laboratori Nacional Los Alamos, del Departament d'Energia dels Estats Units. ASCI Q va ser construït per Hewlett-Packard i es basa en el sistema informàtic AlphaServer SC. Amb 13,88 Tflop/s, va anar el segon sistema a superar la marca de 10 Tflop/s.

El tercer sistema que va superar la marca de 10 TFflop/s és el X de Virginia Tech, arribant a els 10,28 *TFlop/s. Aquest *cluster està construït a partir de Apple G5 com elements bàsics. Utilitza una xarxa Mellanox basada en la nova tecnologia de *Infinband com interconnexió.

La llista dels sistemes cluster en el TOP10 ha crescut impressionantment a set sistemes. Aquests sistemes es construeixen amb estacions de treball o PCs com elements bàsics i estan sovint connectats mitjançant xarxes internes especials de l'alta velocitat. El nombre de clusters en tot el TOP500 també va créixer de nou vigorosament, ara sumant 208 sistemes, en comparació dels 149 de fa sis mesos. Això fa als sistemes *cluster l'arquitectura més comuna en el TOP500.

Nou dels sistemes TOP10, el 50 per cent dels 500 sistemes i el 57 per cent del rendiment total estan instal·lats als Estats Units. També el 90 per cent dels 500 sistemes es produeixen als Estats Units. Aquestes quotes de mercat demostren el lideratge continuat i clar dels Estats Units en la producció i ús de computadores de l'alt rendiment. >de *22nd Edition of TOP500 List of World's Fastest Supercomputers Released*. 16 de novembre, 2003

context relacionat
>
earth simulator.
> asci q (advanced simulation and computing program)
> Virginia Tech's X officially makes the number 3 spot. 16 de novembre, 2003
> els superordinadors més ràpids del món: publicada la llista top500 2002.

imago
>
composició del habitat del cluster 'earth simulator'

| permaLink

 
lunes :: 17 noviembre, 2003
   
 
cèl·lules electrocinètiques: nova energia

Un equip d'investigadors de la facultat d'enginyeria de la Universitat d'Alberta ha descobert una nova forma de generar electricitat a partir de l'aigua corrent.

La investigació revela un nou mètode per a generar energia elèctrica aprofitant les característiques electrocinètiques naturals d'un líquid com l'aigua d'aixeta quan es bomba a través de minúsculs microcanals. L'equip d'investigació a Edmonton, Canadà, ha creat una nova font d'energia elèctrica no contaminant amb un gran ventall de possibles aplicacions, que van des de l'alimentació de petits dispositius electrònics a la participació en una xarxa nacional d'energia.

La investigació, conduïda per professors Daniel Kwok i Larry Kostiuk, va començar com una simple conversa entre Kostiuk, un enginyer termodinàmic, i Kwok, un investigador en nanofabricació. Amb l'ajuda de dos estudiants graduats, l'equip va ser capaç d'il·luminar una bombeta comuna explotant l'acoblament entre els fenòmens electrocinètics i la hidrodinàmica del flux líquid.

David T. Lynch, degà de la facultat, va elogiar a l'equip pel seu rigor i creativitat. "El descobriment d'una manera completament nova de produir energia és una increïble fita en el món de la investigació. Han passat més de 160 anys des que es van donar els últims descobriments fonamentals que ens han conduït als usos actuals associats a cèl·lules solars i a cèl·lules de combustible. Aquest descobriment d'un efecte electrocinètic que pot generar electricitat podria ser igualment revolucionari. Guanyarà per a aquests investigadors i per a la Universitat d'Alberta un lloc prominent en revistes i llibres de text científics durant les dècades esdevenidores i les cèl·lules electrocinètiques podran trobar usos significatius en nombroses àrees comercials." >de *Let water power your cell phone? University of Alberta engineering researchers discover new source of electricity*. 20 d'octubre, 2003

context relacionat
>
STMicroelectronics announces advanced r&d program targeting low cost solar cells . applying nanotechnology to the development of new solar cell technologies that will eventually be able to compete commercially with conventional electricity generation methods. 30 de setembre, 2003
> cèl·lula solar d'espectre complet: descubriment inesperat. 25 de novembre, 2002
> energia per al planeta hivernacle: cap a un nou sistema energètic global. 13 de novembre, 2002
> microbis per produir energía: electricitat a partir de matèria orgànica . 22 de gener, 2002

imago
>
cap compte elèctric: exigeix electricitat com infraestructura lliure

| permaLink

 
viernes :: 14 noviembre, 2003
   
 
desafiaments a l'ensenyament de l'evolució

En els Estats Units, l'oposició a l'ensenyament de la teoria de l'evolució és un problema persistent durant dècades.

De vegades les Comissions Estatals han canviat els requisits educatius diluint l'educació científica vigent, i inserint una visió teològica particular (per exemple el Disseny Intel·ligent) en el pla d'estudis de l'escola pública (Estàndards Científics). El 1 de novembre del 2003, va ser publicada una declaració que incitava a la Comissió Estatal d'Educació de Texas a resistir la pressió que s'exerceix sobre ella per a soscavar el tractament de l'evolució en llibres de text de biologia que estan ara sota consideració...

En aquest context, Steven Weinberg, guanyador del premi Nobel per la teoria electrodébil, va dirigir el seu testimoniatge a la Comissió Estatal d'Educació de Texas. "No existeix cap premi Nobel en biologia que consideri un punt de vista que dubti de la validesa de la teoria de l'evolució per selecció natural o que pensi que hagi qualsevol teoria alternativa que sigui digna de discutir. Així que segons els mateixos estàndards que s'utilitzen en els tribunals, penso que és la seva responsabilitat jutjar que és la teoria de l'evolució mitjançant selecció natural la qual ha guanyat l'acceptació científica general. I per tant deu ser presentada als estudiants com la visió consensuada de la ciència, sense presentar cap alternativa", va dir Weinberg. >de *Physics Nobelist takes stand on evolution*. 10 de setembre, 2003

context relacionat
>
National Center for Science Education. Defending the Teaching of Evolution in the Public Schools
> Kansas Citizens for Science. KCFS formation was triggered by the 1999 Kansas State Board of Education's decision to adopt public school science standards that removed key aspects of the theory of evolution as well as other critical concepts. The newly elected BOE of 2001 adopted revised science standards that re-emphasized the theory of evolution and restored the other concepts removed in 1999.
> Texas Citizens for Science. What Texas Schools Need is a Moment of Science!
> The Talk.Origins Archive. explore the creationism/evolution controversy from a mainstream scientific perspective.

imago
>
¿michelangelo buonarroti va estar per casualitat il·lustrant els escrits de darwin?

| permaLink

 
miercoles :: 12 noviembre, 2003
   
 
l'epidèmia de la SIDA s'hauria de tractar com un desastre

Al setembre, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) va declarar l'epidèmia del VIH/SIDA una emergència sanitària global que requereix una millor resposta en termes de tractament, però els investigadors del British Medical Journal argumenten que els governs han anar un pas més enllà i tractar-ho com un desastre. De fet, els governs han de ser animats i recompensats per adoptar una resposta d'emergència al VIH i a la SIDA, diuen.

Declarar un estat d'emergència en un país plagat pel VIH i SIDA podria accelerar la resposta. Superaria les actuals barreres per a la cooperació i facilitaria l'accés a drogues més barates. Els recursos es podrien també coordinar millor, eliminant la duplicació i assegurant que tots els implicats treballen en la mateixa direcció.

No obstant això, declarar un estat d'emergència força el govern a admetre públicament que el seu país està en condicions vulnerables, el que pot conduir a tibar els llaços comercials amb altres països, agreguen els autors.

"Esperem, no obstant això, que els nostres suggeriments proporcionin una base per a generar un nou pensament i una resposta més coordinada, eficaç i oportuna a la creixent crisi del VIH/SIDA", conclouen. >de AIDS epidemic should be treated as a disaster. Reframing HIV and AIDS. 6 de novembre, 2003

context relacionat
>
Vatican - condoms don't stop HIV. BBC1 Panorama programme, Sex and the Holy City. 10 d'octubre, 2003
> World Health Organization says failure to deliver AIDS medicines is a global health emergency. Global AIDS treatment emergency requires urgent response
no more business as usual
. "we have the medicines to treat people for a dollar a day or less but these medicines are not getting to the people who need them." 22 de setembre, 2003
> día mundial del sida: link and think. 1 de desembre, 2001

imago
>
¿les organitzacions nacionals responen al desastre epidèmic de la sida?

| permaLink

 
lunes :: 10 noviembre, 2003
   
 
el rebuig afecta al cervell humà de la mateixa manera que dolor físic

Dues àrees claus del cervell semblen respondre al dolor del rebuig de la mateixa manera que al dolor físic, informa un equip de psicòlegs de l'UCLA.

"Mentre que tots acceptem que el dolor físic és real, hi ha gent temptada de pensar que el dolor social està només en els seus caps", ha dit Matthew D. Lieberman, un dels tres autors del document (amb Kipling D. Williams i Naomi I. Eisenberger). "Però el dolor físic i el social poden ser més similars del que creiem".

"Les persones que tenien la major part d'activitat en l'escorça prefrontal[associada al pensament sobre emocions i a l'autodomini] tenia menor quantitat d'activitat en l'escorça cingulada [situada en el centre del cervell, implicada en la generació de l'experiència adversa del dolor físic], fent-nos pensar que un àrea està inhibint a l'altra", ha dit Lieberman.

Els psicòlegs teoritzen que el dolor de ser rebutjat va poder haver-se desenvolupat a causa de la importància dels enllaços socials per a la supervivència en la majoria dels mamífers. "Anant cap a endarrere 50.000 anys, la distància social cap a un grup podria conduir a la mort i encara és així per a la majoria dels mamífers infantils", ha explicat Lieberman. "Poguéssim haver desenvolupat una sensibilitat davant qualsevol cosa que indiqués que ens estan excloent. Aquesta alarma automàtica pot ser un senyal perquè restablim els enllaços socials abans que el mal ens sobrevingui".

"Aquests resultats demostren el profundament arrelada que està la nostra necessitat de connexió social", ha dit Eisenberger. "Hi ha alguna cosa sobre l'exclusió respecte als altres que es percep com tan perillós per a la nostra supervivència com alguna cosa que pugui fer-nos mal físicament, i el nostre cos ho sap de forma automàtica". L'explicació és coherent amb les últimes investigacions sobre mamífers. Les mares hámster amb l'escorça cingulada danyada no donen els passos necessaris per a mantenir prop a la seva ventrada i les de cries els micos-esquirol afectats de la mateixa manera no produeixen l'habitual crit espontani quan són separades de les seves mares. En mares humanes, els fMRI han demostrat que els crits infantils augmenten l'activitat en escorça cingulada.

L'escorça prefrontal, mentrestant, s'ha trobat com dominant en el pensament mitjançant paraules i el control sobre comportaments, impulsos, emocions i pensaments. Els investigadors teoritzen que l'escorça prefrontal pot inhibir l'escorça cingulada. "Verbalitzar l'angoixa pot tancar parcialment les àrees del cervell que registren angoixa", ha dit Lieberman. "Les capacitats de regulació de l'escorça prefrontal poden ser l'explicació per al fet que expressar sensacions doloroses en poemes i diaris resulti terapèutic". >de *Rejection Affects Human Brain in Same Way as Physical Pain, Finds UCLA-Led Team*. 9 d'octubre, 2003

context relacionat
>
leisure activities and cognitive function in middle age. a singh-manoux, m richards and m marmot. leisure activity entailing high cognitive effort or social interaction associated with better cognitive ability. novembre, 2003
> emoció i facultats cognitives: com l'emoció influeix en el rendiment del cervell. 21 de març, 2002
> rejection massively reduces IQ. new scientist, 15 de març, 2002
> if you can't join them, beat them. CWRU psychologists find rejection causes aggression. 15 d'agost, 2001

imago
>
seguici del rebuig d'una femella holbrookia propinqua sobre un fons de rebuig renal patològic

| permaLink

 
viernes :: 7 noviembre, 2003
   
 
cerca dintre del llibre

Amazon.com ha anunciat el llançament del seu més recent innovació per als clients, la 'Cerca Dintre del Llibre' (Search Inside the Book), una forma completament nova perquè els clients trobin i descobreixin llibres realitzant recerques en el text complet que hi ha en el seu interior i no només mitjançant coincidències amb les paraules clau d'autor o títol.

En col·laboració amb els editors, Amazon.com està permetent als clients trobar llibres en Amazon.com basant-se en cadascuna de les paraules de més de 120.000 llibres - més de 33 milions de pàgines de texte a on cercar. Els clients poden també previsualitzar el texte de l'interior d'aquests llibres. La Cerca Dintre del Llibre s'integra en la recerca estàndard de Amazon.com i inclou llibres de tots els gèneres. >de *Amazon.Com Launches "Search Inside the Book" Enabling Customers to Discover Books by Searching and Previewing the Text Inside. Leading-Edge Search Technology Delivers a Book-Buying Experience Previously Unavailable in the Physical or Online Worlds*. 23 d'octubre, 2003

context relacionat
>
the amazoning of google? search firm looks for book content. steven zeitchik, PW NewsLine, 28 d'octubre, 2003
> Open WorldCat pilot. fa disponibles els recursos de les biblioteques pels websites no bibliotecaris. preten provar l'efectivitat dels cercadors web per a guiar als usuaris als materials de les biblioteques.
> wikibooks. wikibooks està dedicat a desenvolupar i disseminar llibres de text i altres textes escolars amb contingut obert i gratuït.
> projecte gutenberg: biblioteca de domini públic a la xarxa guardonada. 31 d'octubre, 2002

imago
>
l'impresor desitja al lector que cerca paraules

| permaLink

 
miercoles :: 5 noviembre, 2003
   
 
declaració de berlín: ciència i cultura accessibles per a tots els usuaris d'internet

Per primera vegada en la història, Internet ofereix la possibilitat de fer accessible el coneixement universal. Conseqüentment, s'espera que les pràctiques de publicació i el sistema de control de qualitat usats fins el moment en ciències i humanitats experimentin canvis considerables. Al signar la "Declaració de Berlín", les organitzacions d'investigació advoquen consistentment per Internet com el mitjà per a la comunicació i publicació científica. Les seves recomanacions en favor de l'accés obert es dirigeixen no solament a les institucions d'investigació sinó també i en el mateix grau a les institucions culturals tals com biblioteques, arxius i museus.

La Declaració de Berlín indica que, "establir l'accés obert com procediment vàlid requereix idealment el compromís actiu de cada productor individual de coneixement científic i de cada titular de patrimoni cultural". Les contribucions a l'accés obert inclouen resultats d'investigacions científiques originals, dades brutes i metadades, així com els materials font i representacions digitals de materials pictòrics i gràfics. Els autors i titulars dels drets concedeixen a tots els usuaris dret d'accés lliure, irrevocable i universal a aquestes contribucions i permeten que el seu treball sigui utilitzat, reproduït o disseminat en forma digital (a condició que es proporcioni la correcta atribució a l'autor o al propietari del copyright). Juntament amb els materials suplementaris i la declaració dels drets d'ús, la versió completa del treball deu fer-se accessible en, almenys, un arxiu electrònic on-line. Tal arxiu pot ser mantingut per institucions acadèmiques i organitzacions públiques o privades que subscriguin els principis d'accés obert i d'arxivat a llarg termini per a material de publicació.

Els signants de la Declaració de Berlín es prposen progressar al
- animar als seus investigadors o beneficiaris de beques a publicar el seu treball segons els principis de l'accés obert
- animar a institucions culturals a donar suport l'accés obert mitjançant el subministrament dels seus recursos en Internet
- desenvolupar mitjans i formes per a avaluar les contribucions d'accés obert amb la finalitat de mantenir els estàndards de control de qualitat i de la bona pràctica científica, i
- advocar perquè tals publicacions estiguin reconegudes en l'avaluació de promocions i nomenaments. >de *Science and Culture Accessible to all Internet Users*. "Berlin Declaration on Open Access to Knowledge in the Sciences and Humanities" signed. 22 d'octubre, 2003

context relacionat
>
conference on open access to knowledge in the sciences and humanities. max planck society for the advancement of science. berlin, 20-22 octubre, 2003
> will u.s. sanctions have chilling effect on scholarly publishing? by jean kumagai. treasury department ruling puts IEEE on the spot, but could affect other groups, too. IEEE spectrum online, 15 d'octubre, 2003
> why public library of science became a publisher. 13 d'octubre, 2003
> la xenofòbia podria ralentir el progrés científic. 6 de juny, 2003
> la ciencia: domini públic. construir un fluxe de coneixement lliure. 15 de març, 2002
> budapest open access initiative: lliure accés a les publicacions científiques. 18 de febrer, 2002

imago
>
carro athena en defensa de la saviesa terrenal

| permaLink

 
lunes :: 3 noviembre, 2003
   
 
un artista conceptual demana el copyright de la seva pròpia ment... i autoritza una OPI exclusiva sobre el seu cervell

El 23 d'octubre, una molt publicitada Oferta Pública Inicial (OPI) de contractes sobre el cervell de l'artista conceptual Jonathon Keats va vendre opcions sobre unes 71.000.000 neurones. Al preu d'un centau de dòlar per unitat, aquests contractes podrien produir un net de 710.000 dòlars a la mort de l'artista, bastant diners, així creuen alguns, per a finançar la seva recentment declarada proposta d'immortalitat, una empresa descrita en un prospecte que es pot llegir aqui.

Per a agilitar les vendes, i inspirar una creixent confiança en el seu cervell, Keats mateix va comprar un contracte sobre 1.000.000 de les seves pròpies neurones. "Al preu de 1/1000 de centau per neurona, em vaig gastar deu dòlars", ha declarat. "És el meu primera veritable inversió". La seva compra va ser seguida per una ràfega d'ordres d'altres 47 persones. Entre els inversors es trobaven neuròlegs, economistes i especialistes en robòtica. El comprador més jove, Rachel Bender de Mill Valley, Califòrnia, tenia 8 d'edat. Un especulador, Jeremiah Benjamin Stewart de Oakland, Califòrnia, fins i tot va fer 10 dòlars de benefici quan va revendre un contracte sobre 1.000.000 neurones a George Coates de Berkeley, Califòrnia en $20 (a més de la comissió del 10 del per cent de la Direcció general de Comerç). Com les neurones adquirides fins ara representen només un 1,18 per cent s'espera una atrafegada activitat comercial durant les pròximes dècades. > de IPO Success: Conceptual Artist Neurons. craigblog, 24 de octubre, 2003

context relacionat
>
the center for cognitive liberty & ethics. protecting the limitless potential of the human mind
> llicències de copyright gratuïtes publicades per creative commons. 17 de desembre, 2002
> art il·legal: llibertat d'expresió a l'era corporativa. 17 d'octubre, 2002

imago
>
certificat d'acció de la corporació motor del cervell

| permaLink

 > arxiu weblog context
diciembre 2006
noviembre 2006
octubre 2006
septiembre 2006
agosto 2006
julio 2006
junio 2006
mayo 2006
abril 2006
marzo 2006
noviembre 2005
agosto 2005
julio 2005
junio 2005
mayo 2005
abril 2005
marzo 2005
febrero 2005
enero 2005
diciembre 2004
noviembre 2004
octubre 2004
septiembre 2004
agosto 2004
julio 2004
junio 2004
abril 2004
marzo 2004
febrero 2004
enero 2004
diciembre 2003
noviembre 2003
octubre 2003
junio 2003
mayo 2003
abril 2003
marzo 2003
febrero 2003
enero 2003
desembre 2002
novembre 2002
octubre 2002
juliol 2002
juny 2002
maig 2002
abril 2002
març 2002
febrer 2002
gener 2002
comptenrrera 2002

més noticies a
> mapa del lloc
.

Google


arxius context tota la Xarxa
"La participació social activa i informada ès clau per a conformar la societat de les xarxes; es requereix d'una Esfera Pública innovadora" - declaració de Seattle
| casa | mapa del lloc | sobre context | donacions | lang >>> english - español |
03 http://straddle3.net/context/03/ca/2003_11.html