>>> weblog context
sampleja el nou context cultural
| casa | mapa del lloc | sobre context | donacions | lang >>> english - español |
lunes :: 30 junio, 2003
   
 
primer congrés internacional de moblogging

El primer congrés internacional de moblogging - 1imc - és el primer esdeveniment en el món dedicat a la teoria i pràctica de la publicació web mòbil, amb sessions centrades en aspectes tècnics i socials d'aquesta emergent pràctica.

Moblogging ('MoBlogging') és un terme combinat que cobreix una varietat de pràctiques relacionades entre si, essencialment la capacitat d'actualitzar els weblogs des de situacions de trànsit. En la seva forma més simple, el moblogging (de "mobile web logging") és merament utilitzar el telèfon o un altre dispositiu mòbil per a publicar contingut a la xarxa, sigui aquest text, imatges, arxius de media o una combinació dels anteriors. No és res de nou, simplement una col·lecció de tecnologies reunides per a millorar una tècnica popular de publicació web. No obstant això, es fa més emocionant quan introduïm en la discussió les noves generacions de telèfons equipats amb càmera fotogràfica i amb tecnologies GPRS, 3G, GPS i CDMA.

El contingut amb localització específica va un pas més enllà - es relaciona i connecta amb el lloc físic específic on va ser creat i publicat. Això permet que qualsevol sistema del món real quedi "etiquetat" amb informació rellevant, des de crítiques gastronòmiques instantànies en un restaurant a advertiments de perillositat en una pista de ski o bromes contextuals. >de *The First International Moblogging Conference site*. Tokyo, 5 de juliol, 2003.

context relacionat
>
Moblogging.org. Moblogging Experience
> Moblogging, Blogmapping and Moblogmapping related resources
> el weblog, un nou fluxe d'informació. 15 de maig, 2002

imago
>
moblogging: en busca de servei

| permaLink

 
viernes :: 27 junio, 2003
   
 
working with wetware: ètica de les formes de vida creades i manipulades per artistes

¿Són l'ADN i els éssers vius materials artístics legítims? En els últims anys alguns artistes han estat persuadint a científics perquè els deixin entrar en els seus laboratoris amb la finalitat de desenvolupar pràctiques d'art contemporani usant sistemes biològics vius, alterant les seves estructures genètiques o fins i tot creant noves i exclusives formes de vida.

Working with Wetware explora el treball d'artistes que treballen directament amb sistemes biològics vius. El cartell inclou a: Steve Kurtz, fundador de Critical Art Ensemble; Marta de Menezes, artista amb residència en l'Imperial College School of Medicine i creadora de papallones 'de disseny'; Oran Catts de SymbioticA, un pioner de l'enginyeria de teixits vius per a la pràctica artística; Gina Czarnecki que va crear la instal·lació Silvers Alter per a l'exposició CleanRooms; i Brandon Ballengee, artista resident a CleanRooms, la pràctica artística del qual inclou la cria d'estranyes granotes. El fòrum està dirigit per Kodwo Eshun, escriptor i comentarista cultural. >de *Working With Wetware*. 20 de juny de 2003

context relacionat
>
CleanRooms: exposició d'arte i biotecnología. 9 d'octubre de 2002
> next sex. ars electronica 2000. 2-7 de septembre de 2000
> Working with wetware - design, technology, and the body by John Thackara. abril 1997
>Art and Genetics Bibliography. Leonardo On-Line

imago
>
ciutat complex wetware

| permaLink

 
miercoles :: 25 junio, 2003
   
 
projecte one trees: determinisme genètic i influència ambiental

El projecte One Trees de Natalie Jeremijenko és un experiment públic en el qual es planten parells d'arbres genèticament idèntics -clons- a través dels diversos microclimas i contextos socials de l'àrea de la badia de San Francisco. Com els arbres són genèticament idèntics, al créixer revelen les diferències socials i ambientals a les quals s'exposen.

La clonació ha fet possible la 'fotocòpia' de la vida orgànica i confon la comprensió tradicional dels conceptes d'individualisme i autenticitat. En l'esfera pública, la genètica es redueix sovint a 'trobar el gen per a .... (completar l'espai en blanc)', infravalorant les complexes interaccions amb les influències ambientals. El debat que posa en contrast el determinisme genètic i la influència ambiental té importants conseqüències per a entendre el nostre propi lloc en el món, sigui predeterminat per inevitabilitat genètica o construït per les nostres accions i entorn. El projecte One Trees és un fòrum per a la implicació pública en aquest debat, una experiència compartida amb conseqüències materials reals.

Hi ha també components electrònics en el projecte que inclouen els arbres de Vida Artificial (A-Life) que poden simular el creixement dels arbres biològics en l'escriptori del teu ordinador. L'índex de creixement d'aquests arbres simulats és controlat per un mesurador d'anhídrid carbònic (CO2). El projecte juxtaposa els arbres simulats (A-Life) i els seus homòlegs biològics, demostrant així que la simulació no representa tant com se suposa.

Cadascun dels arbres pot ser comparat pels espectadors en els llocs públics que es planten, per a convertir-se en un llarg, tranquil i persistent espectacle de la diversitat d'ambients en l'àrea de la badia i una demostració d'un entorn d'informació molt variat.. >de *One Trees. An information environment*.

context relacionat
>
CleanRooms: exposició d'art i biotecnología. 9 d'octubre de 2002
> next sex. ars electronica 2000. 2-7 de septiembre, 2000
> Working with wetware - design, technology, and the body by John Thackara. abril 1997
> Art and Genetics Bibliography. Leonardo On-Line

imago
>
exercici amb fotocòpies d'arbres

| permaLink

 
lunes :: 23 junio, 2003
   
 
rajola intel·ligent: usant sensors 'smart skin'

Un 'rajola intel·ligent' desenvolupada per científics de la Universitat de Illinois Urbana-Champaign podria supervisar la salut d'un edifici i salvar vides.

"Aquesta innovació podria canviar la indústria de la construcció", ha dit Chang Liu. "Cada vegada més, vivim envoltats d'electrònica intel·ligent, però encara vivim i treballem en edificis bastant ximples. Al fer que els nostres edificis siguin més intel·ligents podem millorar la nostra comoditat i seguretat".

En el treball realitzat a través del Centre per a la Ciència i Tecnologia de Nanoescala de la Universitat, Liu i l'estudiant graduat Jon Engel han combinat sensors, procés de senyals, tecnologia sense fil i material bàsic de construcció en un paquet multi-modal de sensors que pot informar de l'estat d'un edifici a un operador remot.

Batejat 'smart skin' ('pell intel·ligent') pels seus inventors, el material sensible pot embolicar qualsevol superfície d'interès, tal com un dit robótic. "Mentre que un sensor tàctil tradicional pot amidar solament l'aspror superficial, el nostre material sensible pot determinar aspror, duresa, temperatura i conductivitat", ha dit Liu. "L'entrada combinada de dades et dóna una idea molt millor del tipus de material que es toca".

A més de monitorizar la salut d'un edifici, les aplicacions inclouen la supervisió de cambres infantils, llars d'ancians i la creació de 'joguines intel·ligents' interactives que responen al tacte del nen. "En una nina intel·ligent, per exemple, la capacitat del sensor distingiria entre la carícia i la palmellada, permetent que la nina reaccioni conseqüentment", va explicar Liu. "En la indústria del videojoc, sensors sense fil connectats als braços i les cames d'una persona podrien substituir la 'maneta de jocs' convencional i permetre que el típic 'sedentari de sofà' faci un cert exercici físic mentre que juga a videojocs tals com bàsquet o tennis. Les possibles aplicacions semblen interminables". >de *Smart bricks could monitor buildings, save lives*. 12 de juny de 2003.

context relacionat
>
espai de fluxes: característiques i estratègies. 2 de desembre de 2002
> flow: el repte de disseny de la computació ubiqua. 6 de novembre de 2002

imago
>
la causa de la salut

| permaLink

 
viernes :: 20 junio, 2003
   
 
llum congelada

La investigació finançada per la NASA i desenvolupada en la universitat d'Harvard, que literalment deté la llum en el seu recorregut, pot conduir algun dia a ordinadors de vertiginosa velocitat que mantindrien quantitats enormes de dades lluny de l'abast dels intrusos. La investigació es desenvolupa per un equip dirigit pel Dr. Lene Hau, professor de física d'Harvard.

En el seu laboratori, Hau i els seus col·legues han pogut frenar un pols de llum, i fins i tot parar-lo, durant diverses mil·lèsimes de segon. També han creat una barrera per a la llum, amb la qual poden comprimir un pols de llum en factors de mil milions.

"Això podria inaugurar una manera completament nova d'utilitzar la llum, fent coses que abans solament podríem imaginar", ha dit Hau. "Fins aquest moment, moltes tecnologies han estat limitades per la velocitat a la qual viatja la llum". Eventualment, aquestes innovacions es podran utilitzar en usos avançats de comunicacions òptiques. "La llum pot transportar enormes quantitats d'informació gràcies a canvis en la seva freqüència, fase, intensitat o altres característiques", ha dit Hau. Quan el pols de llum es deté la seva informació és suspesa i emmagatzemada, tal com les dades es guarden en la memòria d'una computadora. Els bits quántics de la llum podrien transportar considerablement més informació que els bits informàtics actuals. Els ordinadors quántics podrien ser també més segurs encriptant la informació en elaborats codis que podrien ser desxifrats només mitjançant l'ús del làser i complexes fórmules de decodificació.

L'equip de Hau també està utilitzant la llum lenta com un assaig totalment nou de les molt singulars característiques dels condensats de Bose-Einstein. Per exemple, amb la barrera de llum que ha creat l'equip poden estudiar les ones i els patrons en dramàtic vòrtex giratori dels condensats. >de *Frozen Light: Cool NASA Research Holds Promise*. 21 de maig de 2003

context relacionat
>
speed of light broken with basic lab kit. 16 de septembre de 2002
> la màgia de la llum: exposició sobre l'art de la llum. 8 de febrero, 2002
> ordinador quàntic de 7-qubit: primera demostració de factorització de shor. 3 de gener de 2002
> toward atomtronics: discovers of new state of matter nobel prize. 11 d'octubre de 2001

| permaLink

 
miercoles :: 18 junio, 2003
   
 
matèria primigènia: produït plasma de quarks i gluons

Recents resultats d'un experiment col·lectiu indiquen que els científics han tingut èxit en la reproducció de la matèria tal com va aparèixer originalment en l'univers; aquesta matèria es coneix com plasma de quarks i gluons. Els últims resultats del colisionador d'ions RHIC (Relativistic Heavy Ion Collider) procedeixen dels experiments efectuats entre gener i març de 2003, en la qual un feix de pesats nuclis d'or xoca frontalment amb un feix de deutons.

No obstant això els científics no estan àdhuc preparats per a reclamar el descobriment del plasma de quarks i gluons. Àdhuc deuen esperar als experiments de corroboració, actualment en curs en el RHIC.

Si les investigacions científiques addicionals proven que s'ha produït plasma de quarks i gluons, la història física acaba de començar. Estudiant el comportament de quarks i gluons lliures en el plasma, els científics del RHIC esperen aprendre més sobre la força nuclear fort - la força que manté units als quarks en protons i neutrons. >de *Exciting First Results from Deuteron-Gold Collisions at Brookhaven . Findings intensify search for new form of matter*. 11 de juny de 2003

context relacionat
>
quark-gluon plasma
> la llum més antiga: fita en cosmologia. 17 de febrer de 2003
> first light . 14 d'agost de 2001

imago
>
les entitats fonamentals que més petites semblen ser

| permaLink

 
lunes :: 16 junio, 2003
   
 
faites de la lumiere: en un món de foscor, fes pública la teva llum

El cap de setmana passat, en diferents llocs del món (França, EE.UU., Gran Bretanya, Austràlia...), es va utilitzar la llum com pretext per a transformar la nostra vida quotidiana en un espai inusualment compartit.

"Faites de la Lumiere" és un joc de paraules en francès que significa tant "Sias la teva pròpia llum" com "Festa de la Llum"... on artistes, habitants o qualsevol altra persona transformen el seu espai diari, amb la projecció d'una pel·lícula o vídeo o diapositives o ombres xinescas o teatre de carrer o competició d'il·luminació de finestres o exposició en el cor de les mans... directament sobre qualsevol superfície possible (façana, llençols penjats, parabrisas, platja, arbre...)

El propòsit:
Utilitzar qualsevol espai públic per a transformar-lo en un lloc per a compartir, presentar, experimentar.
Només per a participar en la transformació de la nostra vida quotidiana, convida a qualsevol persona a participar, proposar als desconeguts algunes visions, testimoniatges, ovnis...
Només per a sorprendre...
Només per a utilitzar un pretext desconegut per a transformar la percepció del nostre espai públic.

Els coordinadors són Blick i Navarro. Al principi del projecte dirigirien un canal pirata de televisió a París, una tv d'accés públic (no és una idea freqüent a França). Aquests coordinadors estan relacionats amb les associacions que van fundar la federació Faites de la Lumiere:TV Plaisance / Tolbiac i Cinex, taller de cinema excèntric. >del *lloc web de Faites de la Lumiere*.

context relacionat
>
presentació de citymine[d] + umos. 30 de maig de 2003
> psy-geo-conflux: el significat de viure en una ciutat. 14 de maig de 2003
> manifest de les televisions urbanes: televisió de lliure accés. 23'abril de 2003
> hackitectura i altres arquitectures de flux de dades. 28 de març de 2003
> pure-data beta rave. 18 de gener de 2003

imago
>
la lumiere: escenari per una celebració

| permaLink

 
viernes :: 13 junio, 2003
   
 
direcció de la mirada: com el cervell percep l'emoció

Si algú t'està mirant directament o no, quan està enutjat o espantat, això té un efecte en la manera que el teu cervell interpreta aquestes expressions, diu un grup d'investigadors de Dartmouth. En el seu estudi, els investigadors han descobert que l'adreça la mirada d'altra persona influeix en la manera que el teu cervell respon a la por i a la còlera expressats per aquesta persona, específicament en la tevaamígdala, que és la zona del cervell que regula les emocions, detecta les amenaces potencials i dirigeix el comportament emocional.

Publicat en l'edició del 6 de juny de la revista Science, l'estudi descriu que al veure fotografies d'expressions enutjades, les persones mostren més activitat de l'amígdala quan la persona enutjada de la foto està mirant a altre costat. Al veure expressions de por, l'amígdala està més activa quan hi ha contacte visual directe. Aquest estudi és el primer que demostra que la direcció de la mirada és un senyal important per a la manera que percebrem les expressions facials, segons els autors.

"A algunes persones pot sorprendre'ls l'aprendre que l'amígdala realment va respondre més intensament quan els senyals d'amenaça van ser ambigües", va dir Reginald Adams, l'autor principal del document. "Això pot indicar que l'amígdala percep una amenaça major en la incertesa, o que l'amígdala ha de treballar més intensament per a donar sentit a l'ambigüitat que envolta l'amenaça. Aquest descobriment destaca la necessitat d'incloure la direcció de la mirada en futures investigacions que examinin la manera que es processa i percep l'emoció", va dir Adams.

Altres autors del document són Heather Gordon, Abigail Baird, Nalini Ambady i Robert Kleck. >de *How the brain perceives emotion. Be careful where you look when emotional, it will make a difference in how others perceive your emotion*. 5 de juny de 2003

context relacionat
>
visió i art: com els artistes poden manipular el sistema visual humà . 20 de febrer de 2003
> action-based video games enhance visual attention. 28 de maig de 2003
> la mirada: implicacions per a la tecnologia de la nova era . 4 de disembre de 2002
> emoció i facultats cognitives: com l'emoció influeix en el rendiment del cervell. 21 de març de 2002
> percepció humana: basada en els reflexes condicionats. 29 de gener de 2002
> adicció a la pantalla: basant-se en la resposta biològica . 28 de gener de 2002

imago
>
reconec aquest grunyit en la teva mirada

| permaLink

 
miercoles :: 11 junio, 2003
   
 
tormes: navegació per satèl·lit per a persones cegues

ONCE, l'Organització Nacional de Cecs Espanyols, ha desenvolupat un sistema basat en el GPS per a guiar a persones invidents. El sistema anomenat 'Tormes', batejat així en memòria de 'El Lazarillo de Tormes', la novel·la del segle XVI, és un ordinador amb teclat Braille i tecnologia de navegació per satèl·lit que proporciona les localitzacions verbalment.

La precisió facilitada pel sistema GPS no és suficientment exacta ni està garantida. Una eina nova, desenvolupada per l'Agència Espacial Europea (ESA) podia ser la solució: EGNOS (European Geostationary Navigation Overlay Service). EGNOS corregeix els senyals del GPS i dóna una exactitud de 2 m mentre que el GPS només proporciona una exactitud d'entre 15 i 20 m. També adverteix a l'usuari de qualsevol problema amb el senyal, donant així informació sobre la seva integritat. EGNOS es transmet a la terra mitjançant satèl·lits geoestacionaris, així que de vegades els senyals poden quedar bloquejades pels edificis. Per a solucionar aquest problema, els enginyers van tenir la idea de captar les dades a través d'Internet mitjançant una connexió GSM, un projecte anomenat SISNeT (Signal In Space through Internet). Això fa que EGNOS resulti accessible des de qualsevol punt. Les persones cegues que tinguin accés a aquesta informació podran reconèixer els carrers.

Tormes, el dispositiu portàtil, parla a l'usuari, com els GPS dels vehicles, però al pesar menys d'un quilo pot ser transportat en el muscle. Pot ser utilitzat de dues maneres: per a dirigir a l'usuari a la seva destinació o per a dir-li on està mentre es passeja per allí.

Rubén Domínguez, matemàtic invident que ha provat el dispositiu, diu que "això completa el què ja existeix per a assistir a les persones cegues: el gos o el bastó blanc, però a més millorarà realment la vida de la comunitat invident donant molta més autonomia per a moure's per la ciutat, especialment en els llocs desconeguts".

Quan EGNOS estigui operatiu en la primavera de 2004, la gent cega podrà contar amb aquesta ajuda sense precedents que els donarà més autonomia. EGNOS prepara el camí a Galileu, el primer sistema civil de navegació global basat en satèl·lits. >de *More autonomy for blind people thanks to satellite navigation*. 4 de juny de 2003

context relacionat
>
Galileo becomes a reality for Europe. "Galileu completarà el sistema existent de navegació basat en satèl·lits, que actualment és totalment basat en el GPS, el Sistema de Posicionament Global nord-americà. Galileu està dissenyat per a proporcionar un sistema completament civil. Programat per a estar operatiu en el 2008". 26 de maig de 2003
> satellite navigation system.

imago
>
dice Tulio: 'la honra cría las artes'

| permaLink

 
lunes :: 9 junio, 2003
   
 
veure orbitas atòmiques: microscopia de força atòmica

Investigadors de la Universitat de Utah han demostrat que amb un microscopi de força atòmica es poden produir imatges de les trajectòries en forma d'ala dels electrons al orbitar al voltant dels àtoms.

El nou estudi - conduït per Feng Liu, professor de ciències dels materials i enginyeria - dóna suport el polèmic estudi de l'any 2000 del físic Franz Giessibl, que afirmava que podia utilitzar un microscopi de força atòmica per a detectar estructures subatómicas en àtoms de silici.

Un àtom està compostós d'un nucli envoltat d'electrons que ho orbitan a gran velocitat. Depenent de la grandària d'un àtom, les trajectòries orbitals dels electrons tenen diverses geometries, formades sovint com 'vuits' apuntant a diverses adreces com 'ales atòmiques'.

Liu diu que els seus extensos càlculs en el Center for High Performance Computing de la Universitat de Utah "van demostrar la viabilitat de veure no solament l'àtom sinó també les òrbites atòmiques a l'enfocar la superfície [de silici] amb microscopia de força atòmica".

Els investigadors conclouen que és factible 'veure' les orbitas detectant les forces creades pels electrons mentre que viatgen al voltant d'un àtom. >de *Observing the 'Wings' of Atoms Study Indicates It Is Possible to See Electrons' Orbital Paths Around Atoms*. 2 de juny de 2003

context relacionat
>
paisatges artificials: un viatge aeri a nanolàndia. 24 d'octubre de 2002
> microscopy with subatomic resolution. "scientists of the university of augsburg have built an advanced scanning force microscope, the first microscope to provide images of individual atoms with subatomic resolution." 20 de juliol de 2000
> the 1986 nobel prize in physics. "Ernst Ruska for his fundamental work in electron optics, and for the design of the first electron microscope, jointly to Dr Gerd Binnig and Dr Heinrich Rohrer for their design of the scanning tunnelling microscope." 15 d'octubre de 1986
> timeline of microscope technology

imago
>
imatges de microscopia de força atòmica

| permaLink

 
viernes :: 6 junio, 2003
   
 
la xenofòbia podria ralentir el progrés científic

La crisi de visats acadèmics va sorgir de preocupacions comprensibles, ja que diversos terroristes del 9/11 tenien visats d'estudiant no-immigrant. Desafortunadament, en alguns sectors la suspicàcia sembla haver derivat en alguna cosa pitjor, la xenofòbia, por o odi als "estrangers", que pot obstaculitzar el progrés, observa Alan I. Leshner, director executiu de la American Association for the Advancement of Science.

"La investigació transnacional sustenta progressos i innovacions tecnològiques vitals i enriqueix l'ambient acadèmic", diu Leshner. "És important que la comunitat científica es manifesti contra la xenofòbia. Compromet la important i antiga tradició de col·laboracions culturals croades en investigació, i va en contra d'avanços científics que prometen beneficiar-nos a tots".

Des que un conmocionat govern nord-americà va estrènyer la regulació de visats en el deixant dels atacs terroristes, l'acumulació d'expedients de visats de joves acadèmics ha continuat creixent - dels 1.000 casos marcats per a revisió durant 2000 als 14.000 de 2002. Tristament, alguns membres del Congrés nord-americà han començat recentment a suggerir que els estudiants estrangers poden acaparar places universitàries que d'altra manera serien destinades a nord-americans.

Els estudiants internacionals ocupen un important paper en els campus d'Estats Units, ja que els posseïdors de visats van suposar el 36 per cent de totes les inscripcions de graduats en camps de ciència i enginyeria en 2000. La informàtica, l'enginyeria i altres camps han informat de serioses dificultats en el reclutament d'estudiants graduats qualificats originaris d'Estats Units. S'esperava que uns 583.000 estudiants internacionals agreguessin gairebé 12 mil milions de dòlars a la màquina econòmica americana durant el període escolar 2001-02.. >de *Fear of 'foreigners' may slow scientific progress*. 30 de maig de 2003.

context relacionat
>
amnesty international report 2003. les persones de tot el món estan més amenaçades ara que en qualsevol moment des de la fi de la guerra freda. 28 de maig de 2003
> directory of persecuted scientists and health professionals. els drets humans són condicions necessàries per al progrés científic i deurien defensar-se i promoure's com matèria de llibertat i responsabilitat científica. 12 de maig de2003
> ciencia amenazada: ética y salud pública. 11 de enero, 2002
> ground zero: 911 keys. 11 de setembre de 2001 [darrera actualització: 1 de gener de 2002]

imago
>
on acabes tu i començo jo

| permaLink

 
miercoles :: 4 junio, 2003
   
 
exploració de mart

2 de juny de 2003 - Mars Express - Llançament del Beagle2 de l'Agència Espacial Europea a Mart.
8 de juny de 2003 - Mars Exploration Rover 1 - Llançament missió Rover de la NASA (USA) a Mart.
19 de juny de 2003 - Nozomi - Vol al voltant de la Terra del ISAS, nau japonesa amb destinació a Mart.
25 de juny de 2003 - Mars Exploration Rover 2 - Llançament missió Rover de la *NASA (USA) a Mart.

Aquest estiu Mart i la Terra estaran especialment propers l'un de l'altre. Encara que les oportunitats de llançament a Mart ocorren cada 26 mesos - quan el Sol, la Terra i Mart estan alineats - aquest any els planetes estaran en les seves posicions més properes, el que esdevé una vegada cada 15, 16 o 17 anys.

context relacionat
>
la internet interplanetària: una infraestructura de comunicació per a l'exploració de mart. 53 Congrés Internacional de Astronàutica. octubre, 2002
> música de blur des de mart: senyal per a l'arribada al planeta. 7 de febrer, 2002
> artista se une al equipo del beagle 2 mars. 1 de juny, 1999
> una cronologia de l'exploració de mart

imago
>
qui és el següent?

imago
>
quién es el siguiente?

| permaLink

 
lunes :: 2 junio, 2003
   
 
els ximpancés es deuen classificar en el gènere humà: lloc dels humans en l'evolució

Els canvis proposats a l'ordre taxonómic dels primats estan provocant un debat sobre l'evolució. Els éssers humans i els ximpancés deuen ser agrupats en el mateix gènere, Homo, segons investigadors de la Wayne State University (WSU) en l'article del 19 de maig (# 2172) publicat en les Actes de la National Academy of Sciences. Encara que Morris Goodman de la WSU ha provat ja amb seqüències d'ADN que els ximpancés són parents més propers als éssers humans que als goril·les, els evolucionistes tradicionals diuen que els ximpancés i els éssers humans són funcionalment molt diferents i per tant pertanyen a diferents branques de l'arbre familiar.

Les noves anàlisis demostren que els éssers humans i els ximpancés són idèntics en un 99,4 per cent de l'ADN funcionalment rellevant, que codifica les proteïnes i és format per selecció natural. Això proporciona evidència addicional per a revisar la nostra classificació de gènere. El Dr. Goodman proposa que tots els simis vius deurien ocupar la família Homínids (que actualment conté només als éssers humans), i que els éssers humans i els ximpancés deurien ocupar el gènere Homo.

En els esquemes taxonómics tradicionals que encara s'empren extensament, els éssers humans es classifiquen com Homínids, mentre que els orangutans, goril·les, i ximpancés es classifiquen com Póngids. Genèticament, no obstant això, els ximpancés es relacionen més estretament amb els éssers humans que amb els goril·les. "Les evidències sobre l'ADN proporcionen una visió objectiva no antropocèntrica del lloc dels éssers humans en l'evolució. Els éssers humans apareixem com simis tipus ximpancé amb molt lleugeres modificacions", ha dit el Dr. Goodman.

Els investigadors han determinat que els éssers humans i els ximpancés van divergir d'un avantpassat comú fa de cinc a sis milions d'anys, que al seu torn va divergir dels goril·les fa de sis a set milions d'anys. >de *DNA Demands Chimps Be Grouped in the Human Genus, Say Wayne State Researchers*. 19 de maig de 2003

context relacionat
>
simis: declivi catastròfic. 14 d'abril de 2003
> cultura orangutan: remuntant els orígens de la cultura. 21 de gener de 2002
> primera excavació arqueològica sobre els ximpancés: reinterpretant els primers assentaments humans. 28 de maig de 2002
> the great ape project. "la idea és radical però simple: incloure als grans simis no humans en la comunitat de semblants al garantir-los la protecció moral i legal que actualment sol gaudeixen els humans."

imago
>
som realment germans de gènere?

| permaLink

 > arxiu weblog context
diciembre 2006
noviembre 2006
octubre 2006
septiembre 2006
agosto 2006
julio 2006
junio 2006
mayo 2006
abril 2006
marzo 2006
noviembre 2005
agosto 2005
julio 2005
junio 2005
mayo 2005
abril 2005
marzo 2005
febrero 2005
enero 2005
diciembre 2004
noviembre 2004
octubre 2004
septiembre 2004
agosto 2004
julio 2004
junio 2004
abril 2004
marzo 2004
febrero 2004
enero 2004
diciembre 2003
noviembre 2003
octubre 2003
junio 2003
mayo 2003
abril 2003
marzo 2003
febrero 2003
enero 2003
desembre 2002
novembre 2002
octubre 2002
juliol 2002
juny 2002
maig 2002
abril 2002
març 2002
febrer 2002
gener 2002
comptenrrera 2002

més noticies a
> mapa del lloc
.

Google


arxius context tota la Xarxa
"La participació social activa i informada ès clau per a conformar la societat de les xarxes; es requereix d'una Esfera Pública innovadora" - declaració de Seattle
| casa | mapa del lloc | sobre context | donacions | lang >>> english - español |
03 http://straddle3.net/context/03/ca/2003_06.html