> weblog context octubre 2002
sampleja el nou context cultural
| casa | mapa lloc | sobre context | lang >>> english - español |
dijous :: 31 d'octubre de 2002
 
 
> antics processos d'impressió
projecte gutenberg
:: biblioteca de domini públic a la xarxa guardonada

"El Projecte-Arxiu Fundació Literària Gutenberg" des de que els EUA va guanyar el premi 2002 Stockholm Challenge Award en la categoria de Cultura.

El projecte va ser inaugurat el 1971 per provar la viabilitat del concepte eBook i encoratjar la creació i distribució de eBooks gratuïts. Hui el Projecte Gutenberg ha produit més de 6,000 eBooks, dels quals més de 20,000 han estat recollits per la Internet Public Library, i té mirror a cada continent, incloent-hi l'Antartida. Prop de 1,500 voluntaris esperen produir vora 2,400 eBooks més el 2002, al voltant de la meitat mes dels 1,240 que van crear el 2001. Per cadascun, organitzacions similar van crear tres més, esperant cobrir tots els materials entrant al domini public en cada llengua en eBooks gratuïts. Des del seu eBook 7,000, el Projecte Gutenberg espera haver inclòs exemple de llibres en 20 llengües, i en aquests moments hi ha un eBook que conté seleccions traduides a més de 75 llengües.

El Stockholm Challenge Award es concentra en els efectes positius de la societat de la informació, intentant unir el que normalment s'anomena la Digital Divide. Els 28 membres internacionals sdel jurat vetllen per l'ús exemplar de les tecnologies dela informació que té un impacte en les vides publiques. El Stockholm Challenge Award és una inciativa sense ànim de lucre de la ciutat d'Estocolm. >de *Project Gutenberg wins the Stockholm Challenge Award*, 18 de octubre, 2002

context relacionat
>
Project Gutenberg
> premis independents a l'e-book 2002: festival de literatura digital. 28 de octubre, 2002

 
 
 
dimecres :: 30 d' octubre de 2002
 
InteGRAL-laboratori internacional d'astrofísica dels rajos gamma
:: els fenòmens més energètics de l'univers

L'Agència Espacial Europea ha llançat un nou observatori amb l'objectiu de revolucionar la branca de l'astrofísica que tracta de desvetllar els secrets dels fenòmens més energètics - i per tant més violents - de l'Univers.

Funcionant en una òrbita que li permeti passar la majoria del seu temps a fora dels cinturons de radiació de Van Allen, que poden obstaculitzar l'observació de rajos gamma còsmics, el satèl·lit Integral estudiarà sobretot els objectes més densos del cel, tals com estrelles neutró i forats negres, que són fonts de molt alta radiació d'energia.

Les observacions del satèl·lit Integral han de permetre als astrofísics confirmar la presència de forats negres gegants en el centre de galàxies, europeu de rajos gamma inclouran esdeveniments de rara violència tals com explosions de noves i supernoves.

L'astronomia dels rajos gamma explora els fenòmens més energètics de l'Univers i tracta alguns dels problemes més fonamentals de la física i l'astrofísica (la nucleosíntesis estelar, estrelles neutró, forats negres, esclats de rajos gamma...). >de *Europe opens a window onto a violent Universe*, 17 d'octubre, 2002

context relacionat
>
centre de la via làctia: un forat negre supermassiu . 22 d'octubre, 2002
> telescopio de neutrinos operativo: una forma nueva de mirar el universo. 22 de maig, 2001

> llançament de integral el 17 d'octubre de 2002
desdes Baikonur a Kazakhstan
dimarts :: 29 d' octubre de 2002
 
 
> podriem experimentar l'olor a tinta?
premis independents a l'e-book 2002
:: festival de literatura digital

Els guanyadors i finalistes dels premis independents del llibre electrònic, i el guanyador de la beca Dana Atchley per a Narrativa Digital seran anunciats el 2 de novembre durant el *Festival de la Literatura Digital*.

El Festival oferirà lectures, conferències i seminaris per a introduir als lectors als llibres electrònics i a la narrativa digital. També hi haurà exposicions d'autors, editors, fabricants de dispositius sense fil i de lectura electrònica, companyies de programari, escoles i organitzacions educatives, i companyies que s'especialitzen en l'ensenyament electrònic. El punt àlgid del festival serà la cerimònia dels Premis Independents a l'e-Book 2002.

Els Premis Independents a l'e-Book van ser creats al setembre del 2000 com a resultat d'una col·laboració entre Sunny Ross, fundador i director executiu del Digital Literature Institute i redactor cap de Mystic-Ink, una de les primeres comunitats online per a lectors i escriptors, i M. J. Rose, autor de "Lip Service", el primer llibre electrònic descobert a la xarxa per la gran indústria editorial. >de *e-Book Awards site*

context relacionat
>
Open eBook Publication Structure Specification 1.2. 27 de agost, 2002
> eBooks by the Numbers: Open eBook Forum Compiles Industry Growth Stats. Report Points to Solid Growth of Electronic Publishing. 22 de juliol, 2002
> The International eBook Award Foundation Discontinues Frankfurt eBook Award and Suspends Activities. 17 d'abril, 2002
> nominaciones de los premios independentes al e-book. 27 de novembre, 2001
> primeros premios al libro electrónico. 20 d'octubre, 2000

 
 
 
dilluns :: 28 d' octubre de 2002
 
oekonux
:: del programari lliure a la societat lliure?

El Programari Lliure és un misteri per a qui pensa exclusivament en termes de treball i diners. Milers de voluntaris construeixen programari d'alta complexitat, sense el qual, per exemple, Internet no seria ni tan sols imaginable - i la majoria d'ells no reben diners a canvi. No obstant això, els desenvolupadors es beneficien de la seva activitat: Estan totalment absorbits per ella, encaixa amb la seva personalitat per a fer exactament el que - en poques paraules: és la seva vida.

Aquesta oportunitat per l'autodesenvolupament individual i col·lectiu està abrigallada per un sistema d'autorganització i xarxa globals, que evolucionen a partir dels principis de desenvolupament de la informàtica. Basant-se en la nova tecnologia 'Internet', sorgeix una nova forma de produir el que és necessari, el Programari Lliure amb forma de germen. I amb grans dosis de creativitat, les noves possibilitats tècniques s'empren per a experimentar lliurement i fàcil amb noves formes d'interacció social.

El *Projecte Oekonux* investiga sobre les formes
econòmiques, polítiques i socials del Programari Lliure. >de *2. Oekonux Conference site*

context relacionat
>
Free Software Foundation
> Washington State Congressman attempts to outlaw GPL. 23 d'octubre, 2002
> free as in freedom. la història de richard stallman. 25 de juny, 2002
> first oekonux conference. maig, 2001

> ballant per sobre d'una vida germinal
dijous :: 24 d' octubre de 2002
 
 
> quan els electrons es topen amb la materia
paisatges artificials
:: un viatge aeri a nanolàndia

'Paisatges Artificials' és una col·lecció de vistes panoràmiques a través de l'ull d'un microscopi electrònic realitzadaper Victor F Puntes. Les vistes presenten un viatge aeri a nanolàdia, mirant cap el més profund de la matèria en comptes de mirar cap al cel.

"Un paisatge és una formalització d'espai i temps, i els paisatges externs reflecteixen directament estats interns de la ment - de fet, els únics paisatges externs que tenen algun significat són aquells que es troben al Sistema Nerviós Central, si es vol, per analogia directa." J. G.Ballard

Un feix d'electrons, enfocats amb lens magnetiques, dispersos en una buidor raonable, impacten en una distribució de materials metàl·lics i orgànics deixant una empremta que d'alguna manera és testimoniatge de la densitat electrònica a escala atòmica de la matèria atravesada. L'evaporació del disolvent en una solució coloidal atrapa el sistema en un estat remanent que conserva un comportament dinàmic tal, que a temperatura de laboratori, les forces de van der Waals, dipolars, la capil·laritat, i d'altres esdevenen de magnitud similar. Aquestes forces, juntament amb l'entropia, condueixen a una àmplia i meravellosa varietat de formes auto-ensamblades. A menys que sigui una habilitat nostra veure de manera diferent el que és igual. El què apareix, evocador, és sorprenent i calorosament familiar, i és probablement el resultat d'una seqüència i distribució d'accidents que són similars en diferents escales (fractals). Els elements bàsics que conformen aquestes formes auto-ensamblades estan formats per cristalls individuals d'una dotzena de nanòmetres, això, són, aproximadament, de 20 a 30 àtoms de cobalt per cada costat.

Exposició *paisatges artificials* de victor f puntes a *straddle3*,
Presentació projectada del treball, per l'autor divendres 25 d'octubre de 2002 a les 19:00h

context relacionat
>
Colloidal Nanocrystal Shape and Size Control: The Case of Cobalt
per victor f puntes, kannan m krishnan i a. paul alivisatos
> Nanotechnology: Shaping the World Atom by Atom
> Complex Systems, Science for the 21st Century

 
 
 
dimecres :: 23 d' octubre de 2002
 
folding@home
:: primer èxit de la informàtica distribuïda

Mentre llegeixes aquesta frase, milions d'ordinadors personals al voltant del món estan fent hores extres - executant complexes operacions als seus protectors de pantalla en nom de la ciència. Aquest creixent fenomen d'Internet conegut com 'informàtica distribuïda', s'està utilitzant per a tot tipus de propòsits, des de la recerca d'intel·ligència extraterrestre al disseny de noves drogues terapèutiques.

Ara, per primera vegada, un experiment d'informàtica distribuïda ha produït resultats significatius que s'han publicat en una revista científica. A l'edició online de la revista Nature, els científics Christopher D. Snow i Vijay S. Pande de la Universitat de Stanford descriuen com - amb l'ajuda de 30.000 ordinadors personals - han simulat amb èxit part del complex procés de desplegament que una típica molècula de proteïna experimenta per a arribar a la seva singular forma tridimensional. Els resultats van ser confirmats al laboratori de Houbi Nguyen i Martin Gruebele, científics de la Universitat de Illinois que són co-autors de l'article de Nature.

"Aquests experiments representen un gran èxit per a la informàtica distribuïda", ha dit Pande. "La comprensió de com es despleguen les proteïnes probablement tindrà un gran impacte per a entendre una àmplia gamma de malalties". >de *Folding@home scientists report first distributed computing success*, 21 d'octubre, 2002

context relacionat
>
proyectos de informática distribuida @home. 18 de desembre, 2000

> algaravia de proteïnes en dansa mundial
(desplegant-se a si mateixes)
dimarts :: 22 d' octubre de 2002
 
 
> enganxina de sagitari apuntant cap al forat negre
centre de la via làctia
:: un forat negre supermassiu

Els forats negres supermassius - nom donat als forats negres la massa dels quals és més de 1.000.000 vegades la massa del Sol - es poden trobar al centre de moltes galàxies. Els científics de l'Institut de Ciència Weizmann, de l'Institut Max Planck per a la Física Extraterrestre, i de diverses institucions a França han tingut èxit en el seguiment de Sagitari A*, una estrella que viatja a gran velocitat al voltant d'una massa fosca al centre de la nostra galàxia. Aquest assoliment ofereix més suport a la visió extensament mantinguda que la massa fosca és un forat negre supermassiu

Els científics van seguir, per primera vegada, una estrella que completava una òrbita al voltant d'una inusual font coneguda de radiació (un candidat a forat negre) al centre de la nostra galàxia. Aquest descobriment anuncia una nova època de l'astronomia dels forats negres d'alta precisió i això pot ajudar-nos a entendre millor com neixen i es desenvolupen les galàxies.

Tals observacions podrien proporcionar informació sobre un punt del que sorprenentment en sabem molt poc: el nostre propi lloc en l'univers. Tal Alexander, astrofísic teòric, ha dit: 'Actualment ni tan sols sabem la distància exacta entre la Terra i el centre de la nostra pròpia galàxia - entendre les òrbites estelars d'aquesta classe podria revelar-nos on estem'. >de *Zooming Star Points to Supermassive Black Hole at the Center of the Milky Way*, 16 d'octubre, 2002

context relacionat
>
life come from explosions of stars. toward a standard model of supernovae. 25 de setembre, 2001

 
 
 
dilluns :: 21 d'octubre de 2002
 
minúscula bateria atòmica
:: font d'alimentació

Mentre els circuits i els nanomecanismes electrònics es fan cada vegada més petits, les bateries per a alimentar-los romanen enormes, en comparança, i de durada massa breu. Però ara els investigadors de la Universitat de Cornell han construït un dispositiu microscòpic que proveir d'energia durant dècades als sensors remots o als dispositius mèdics implantats extreient energia d'un isòtop radioactiu. El dispositiu converteix directament en moviment l'energia emmagatzemada al material radioactiu. Podria moure directament les peces d'una màquina minúscula o generar electricitat per a diversos circuits d'una manera més eficient del que ha estat possible amb dispositius anteriors.

El prototip és la primera versió MEMS (sistemes micro electromecànics) d'un dispositiu major. Amil Lal, Hui Li i Hang Guo estan ara construint i provant fonts d'alimentació i sensors pràctics basats en el concepte. El prototip mostrat a l'agost era gegantesc en comparació a les versions més recents. Un dispositiu sencer, incloent un recinte de buit, es podia produir per a cabre en menys d'un mil·límetre cúbic. >de *Tiny atomic battery developed at Cornell could run for decades unattended, powering sensors or machines*

context relacionat
>
What is MEMS Technology?
> fuel cell laptop computer by 2004. 16 d'octubre, 2002
> nanoparticles used in solar energy conversion. 9 d'agost, 2002
> fusió de bombolla: fusió nuclear induïda pel so. 13 de març, 2002
> microbis per produir energía: electricitat a partir de matèria orgànica. 22 de gener, 2002

> textures en 1 mil·límetre cúbic
dijous :: 17 d' octubre de 2002
 
 
> kein art ist illegal
art il·legal
:: llibertat d'expresió a l'era corporativa

Les lleis que governen la 'propietat intel·lectual' s'han expandit tant en els últims anys que els artistes necessiten experts legals per a moure's en la situació actual. Prendre prestades obres d'art ara -tal com els músics de jazz van fer als anys 30 i els il·lustradors de Looney Tunes als 40- et conduiria als tribunals. Si les actuals lleis de copyright haguessin estat vigents en altres èpoques, gèneres sencers tals com el collage, el hiphop i l'art pop mai haurien pogut existir. La ironia aquí no podia ser més extrema. Arrelat en la constitució dels Estats Units, el copyright va ser originalment concebut per a facilitar l'intercanvi d'idees i ara s'està utilitzant per a sufocar-lo.

L'exposició 'Illegal Art' celebrarà el què ràpidament s'està convertint en l'<i>art degenerat</i> de l'era empresarial: art i idees en els límits legals de la propietat intel·lectual. Algunes de les obres exposades han eludit els advocats; unes altres han hagut de comparèixer als tribunals. Plagada d'àrees grises, la llei de propietat intel·lectual té un inevitable efecte silenciador, descoratjant la creació de nous treballs. ¿S'ha de permetre als artistes utilitzar materials registrats? ¿On xoquen la Primera Esmena i la llei de 'propietat intel·lectual'? ¿Quin és el futur de l'art si es permet la persistència de les lleis actuals? 'Stay Free!' considera aquestes i altres preguntes en el programa multimèdia de 'Illegal Art'.

Els esponsors de l'exposició són *Stay Free! magazine* (revista sobre els media americans y cultura de consum), *Internet Archives* (biblioteca digital dels llocs web de Internet y d'altres artefactes culturals en format digital), *Prelinger Archives* (una de les col·leccions més grans del món de pel·lícules efímeres), *Illegal Art* (segell musical especialista en artistas d'àudio que utilitzen el samplejat), y *Detritus.net* (biblioteca/galeria on-line dedicada a la cultura reciclada). >del *lloc web de Illegal Art*.

context relacionat
>
Art: What's Original, Anyway? per Kendra Mayfield. Wired, 10 d'octubre, 2002
> kingdom of piracy: piratería com a forma de net-art. 2 d'octubre, 2002

 
 
 
dimecres :: 16 d' octubre de 2002
 
dues noves finestres a l'univers
:: premi nobel de física 2002

La Real Acadèmia Sueca de Ciències ha decidit concedir el Premi Nobel de Física 2002 dividit en dues parts, la primera meitat compartida entre Raymond Davis Jr i Masatoshi Koshiba per contribucions pioneres a la astrofísica; en particular per la detecció dels neutrins còsmics. I, l'altra meitat, a Riccardo Giacconi per les investigacions que han conduït al descobriment de fonts còsmiques de rajos-X.

La terra jeu en la trajectòria d'un fluix continu de partícules còsmiques i d'altres tipus de radiació. Els premiats amb el Nobel de física d'aquest any han utilitzat aquests ínfims components de l'univers per a augmentar la nostra comprensió d'allò més gran: el Sol, les estrelles, les galàxies i les supernoves. El nou coneixement ha canviat la forma de mirar l'univers. >de *The 2002 Nobel Prize in Physics*, 8 d'octubre, 2002.

context relacionat
>
telescopio de neutrinos operativo. 22 de maig, 2001
> premio para los pioneros de la astronomía de neutrinos. 21 de maig, 2000
> observatorio chandra, primer año en órbita. 22 de agost, 2000

> notes de premsa de 1967
dimarts :: 15 d' octubre de 2002
 
 
> *epiteli pigmentat del iris:
la capa de célules que unides amb força l'una amb l'altra conforman les membranes que prevenen del contacto amb substancies forànies
iris
:: Infraestructura per Sistemes Resistents de Internet

Un projecte d'investigació en comú de gran envergadura amb l'objectiu de desenvolupar una infraestructura segura i descentralitzada d'Internet que sigui resistent a fallades i atacs ha estat premiat amb 12 milions de dòlars per la NSF (la National Science Foundation nord-americana). L'acostament actual als sistemes distribuïts, basat en l'esquema client-servidor, té problemes significatius de seguretat i d'escalabilidad a l'albergar aplicacions complexes sobre xarxes d'ampli abast (WAN). El projecte Iris (Infrastructure for Resilient Internet Systems) adopta una tàctica molt diferent, tendint a utilitzar tecnologia distribuïda de taules de dispersió (distributed hash table o DHT) per a desenvolupar un marc i una infraestructura comunes i robusts per a aplicacions distribuïdes sense punts centrals de vulnerabilitat. Les xarxes segures que emergeixen d'aquest projecte agilitzaran la programació d'aplicacions distribuïdes i compensaran els costos de desenvolupament.

Actuant com la pedra angular de la nova infraestructura sòlida compartida, la tecnologia DHT orquestrarà amb seguretat la recuperació i el còmput de dades en xarxes ampliables de gran escala tals com Internet; fins i tot quan els nodes individuals de la xarxa són insegurs o no fiables. La xarxa subjacent també serà auto-configurable, permetent l'addició i l'anul·lació de nodes sense assistència manual, equilibrant també automàticament els excessos de càrrega en la xarxa. El resultat final desitjat és un gran sistema distribuït fiable compost per components econòmics i no necessàriament fiables.

"Un acostament als sistemes distribuïts basat en la filosofia ‘peer-to- peer’ (P2P o xarxes entre iguals) ha anat guanyat ímpetu en els últims anys perquè ofereix escalabilidad i solidesa. Encara, però, resten per resoldre molts problemes crítics d'investigació", diu el professor Victor Zue, director del laboratori del MIT per a Ciències Informàtiques. "Amb algunes de les millors ments d'aquesta comunitat col·laborant-hi, i amb el suport sostingut del NSF, s'arrbarà, indubtablement, a avanços significatius". El projecte Iris conta amb un equip multidisciplinar d'investigadors de camps que inclouen enginyeria de xarxes, algorismes, seguretat, sistemes, i bases de dades.

S'animarà als estudiants de cadascuna de les institucions participants a que s'uneixin al banc de proves del DHT. El grup espera construir sobre l'interès dels estudiants en tecnologies P2P, les aplicacions distribuïdes fonamentals del futur. >de *MIT, Berkeley, ICSI, NYU, and Rice launch the IRIS Project*, 25 de setembre, 2002

context relacionat
> CodeCon 2002 :: p2p y cripto-programació. 21 de febrer, 2002
> informática distribuida en seti@home. 18 de desembre , 2000

 
 
 
dilluns :: 14 d' octubre de 2002
 
quaoar
:: un nou món al sistema solar

El Telescopi Espacial Hubble de la NASA ha mesurat l'objecte més gran del Sistema Solar des del descobriment de Plutó, ara fa 72 anys. Aproximadament de la meitat de la grandària de Plutó, el món gelat 2002 LM60, anomenat "Quaoar" (pronunciat kua-uar) pels seus descubridors, és l'objecte més llunyà del Sistema Solar mai detectat per un telescopi.

Aquesta troballa dóna noves i importants perspectives sobre l'origen i dinàmica dels planetes, i sobre la misteriosa població de cossos que habiten en el límit del Sistema Solar: el fugisser Cinturó gelat de Kuiper, més enllà de Neptú. Com Plutó, Quaoar es troba en el Cinturó de Kuiper, un camp gelat d'enderrocs poblat per cossos similars a estels que s'estén 7 mil milions de milles més enllà de l'òrbita de Neptú. Durant l'última dècada es van descobrir més de 500 mons gelats en el Cinturó de Kuiper. Plutó, el 'nan gelat' parent de Quaoar, va ser descobert el 1930 en el curs d'una recerca de 15 anys de durada dels planetes trans Neptunians. Fins molt més endavant no es va saber que Plutó era realment el més gran dels objectes coneguts del Cinturó de Kuiper. El Cinturó de Kuiper no va ser teoritzat fins el 1950, després que les òrbites d'estels proporcionessin evidències indicadores d'un origen comú per als estels just més enllà de Neptú. Els primers objectes reconeguts del Cinturó de Kuiper no van ser descoberts fins principis dels 90. >de *Hubble Spots an Icy World Far Beyond Pluto*, 7 d'octubre, 2002

context relacionat
>
cinturó de kuiper
> pluto. news horizons mission
> misión de plutón-cinturón de kuiper. 19 de novembre, 2001
> pluto's identity crisis by robert naeye. estiu, 2001
> cruithne, la segona lluna de la terra
> 100 th extra-solar planet. 23 de setembre, 2002

> quaoar + cinturó de kuiper
dimecres :: 9 d' octubre de 2002
 
 
> per selecció natural?
CleanRooms
:: exposició d'art i biotecnologia

La nova exposició d'Arts Catalyst, CleanRooms, en la nova Gallery Oldham (Londres) presenta obres d'art que desafien a respondre a una ciència percebuda sovint com reservada i sinistra: la biotecnologia. Explorant idees de contaminació i contenció, ètica i responsabilitat, CleanRooms demana que el públic decideixi fins on arribarien ells mateixos amb les possibilitats emergents de manipulació genètica.

El col·lectiu Critical Art Ensemble va inaugurar l'exposició CleanRooms amb 'GenTerra', que s'ha pogut veure abans al New Museum de Nova York, on va tenir particular ressonància a causa dels recents atacs amb àntrax. El treball del Critical Art Ensemble empra materials genètics i pràctiques del laboratori amb la participació directa del públic. Els tècnics de laboratori de la companyia de biotecnologia GenTerra presenten els seus bioproductes i permeten al públic criar els seus propis bacteris transgèniques usant tecnologia de recombinació d'ADN.

En la instal·lació de Gina Czarnecki, 'Silvers Alter', formes humanes nues de grandària natural 'viuen' dintre d'una gran vídeoprojecció dins la galeria. Aquestes formes són els subjectes que els visitants poden manipular i aparellar-les. Els 'éssers' que així es creen mai han existit abans. 'Silvers Alter' dóna el poder de crear, eliminar i de mirar cara a cara. Planteja preguntes ètiques i filosòfiques: Com n'estem de preparats per a participar en tot el que la ciència mèdica pugui fer possible?

'Uncontrolled Hermetic' de Neal White remodela les activitats i mètodes de les àrees controlades de les 'cambres netes' usats per científics i fabricants per a desenvolupar experiments i construir equips especialitzat. El visitant completa la part final d'aquest sistema com a cos contaminant o contaminat, com la baula més feble de la ultraneta cadena de la tecnologia: un ésser humà.

Dues residències d'artistes s'acullen en la galeria Oldham com a part de CleanRooms. El projecte de l'artista novaiorquès Brandon Ballengee 'From Farm to Pharm' involucra a gent jove en una exploració de l'origen, desenvolupament i pràctica contemporània de l'enginyeria genètica. Visitant botigues de mascotes, granges, parcs i mercats urbans seguiran la història de la lluita de la humanitat per la dominació sobre les forces evolutives naturals, creant una galeria i una instal·lació online. L'artista teatral Ruth Ben-Tovim convida a grups de gent a explorar i presentar les seves respostes personals a les preguntes plantejades per CleanRooms, usant improvisació i jocs, escriptura, fotografia i enregistraments sonors. >de *CleanRooms presentation in Arts Catalyst site*.

context relacionat
>
rip: alba, the glowing bunny. 12 d'agost, 2002
> gene(sis) :: l'art contemporani explora la genòmica humana. 5 d'abril, 2002
> obra d'art transgènic "gfp bunny". febrer, 2000

 
 
 
dimarts :: 8 d'octubre de 2002
 
estètica per defecte
:: provem inter-back en lloc de inter-face

Proper a l'irrecognoscible, l'estètic per defecte -'aesthetic by default'- pot de vegades desarmar a l'usuari per massa simplicitat o ser interpretat com un error i que el contingut passi desapercebut. 'Estètica per defecte' neix a Internet de la relació entre éssers humans i màquines. Durant tres anys, el col·lectiu d'artistes Teleferique experimenta en un lloc web amb un 'interfície per defecte'. El present text prové d'aquesta experiència col·lectiva. Durant la redacció d'aquest text, he tingut present http://www.teleferique.org i ftp://ftp.teleferique.org com exemples per a descriure el que vull dir. 'Estètic per defecte' s'aplica menys a una peça o a un autor, que a una opció col·lectiva de context de treball i vida a Internet (una estètica de l'interfície). La nostra interfície no està feta per un dissenyador gràfic o cap un altre ser humà sinó que està generada per un programa d'ordinador. És la seva raó de ser. 'Per defecte' és una selecció feta automàticament per un programa informàtic en absència d'una opció presa per l'usuari, o abans que l'usuari la modifiqui. A l'iniciar-se, la visualització és inicialitzada per defecte. 'Default' ve del 'defaute' del francès antic, sent 'defaillir' una manca, una fallada. Així que resulta estètic fallar en el moment requerit en un procediment legal o creença, una bellesa per desafiament.

Estètic per defecte està lligat als 'ready-made' de Duchamp (Port- bouteilles, 1913). Des d'un punt de vista lingüístic, ambdós són frases. 'Ready-made' és una frase nominal i 'per defecte' adverbial. Una frase és una cadena de 'paraules' gramaticalment connectades i que tenen un 'significat unitari'. Una frase sovint és fixada per la tradició, més aviat té un ús estès en la vida diària que un nou nom per a un projecte revolucionari. 'Ready-made' és una expressió popular utilitzada el 1913 per Duchamp per a descriure l'art contemporani com a convenció. Una interfície per defecte és més aviat 'ready-chosen' (escollit) que 'ready-made' (confeccionat). Hem instal·lat un lloc web i un servidor tal com es recomana en els manuals tècnics, això és tot. Distingiria entre "elegir un objecte com a acte artístic, una absència de la producció" i "muntar un servidor amb opcions per defecte, una absència de l'opció". Aquesta manca de l'opció és motivada per la negació del disseny gràfic com manera única d'existència per a l'art en els media i en la societat de xarxes. En altres paraules, la nostra experiència estètica té lloc en el context tecnològic. >de *Aesthetic by default. Beauty flavor vanilla* per Etienne Cliquet. Agost, 2002.

context relacionat
>
do it (versió domèstica) :: art on-line per instruccions. 26 de juny, 2002
> open_source_art_hack :: nova exploració museística. 30 d'abril, 2002

> weblog context per defecte
dilluns :: 7 d' octubre de 2002
 
 
> test mèdic sense agulles
espectroscopia infraroja propera
:: anàlisi i diagnòstic no invasius

Les actuals tècniques d'espectroscòpia infraroja propera (NIR) ampliaran la gamma de sistemes no invasius de mesurament químic de la sang i els teixits. Aquests canvis també proporcionaran lectures precises no afectades pel color de la pell o els greixos corporals.

"Una vegada perfeccionat, aquest dispositiu permetrà anàlisis i diagnòstics químics sense prendre mostres del pacient. Serà útil per a supervisar a pacientsde cirurgia, determinant la severitat de les lesions traumàtiques i també per a avaluar ferides en l'espai exterior", va dir la Dra. Babs Soller, investigadora en l'equip de medicina intel·ligent del National Space Biomedical Research Institute.

"La llum en la regió infraroja propera té longituds d'ona lleument majors que la llum vermella. És important per a la medicina perquè aquestes longituds d'ona, en la seva major part, travessen la pell i en certa mesura els ossos, permetent-nos aconseguir informació química sobre els teixits i la sang", va dir Soller, professora associada de cirurgia en la Facultat de Medicina de la Universitat de Massachusetts. "Estem amidant l'hematòcrit i el pH i l'oxigenació dels teixits usant el nostre dispositiu i tècniques convencionals", va dir. "Aquestes dades ens donaran la informació necessària per a derivar equacions amb la finalitat de calibrar el nou instrument de NIR".

Ja que la tecnologia s'està dissenyant per a adoptar els requisits de lleugeresa, baixa potència i portabilidad del programa, també serà útil en ambulàncies, helicòpters i unitats d'urgències.

"La bellesa d'aquesta tècnica sense contacte està en que permet que els metges prenguin dades contínuament, una vegada per segon si es desitja," ha dit. "Vam pensar que aquestes mesures podrien ajudar a prevenir complicacions serioses de les lesions traumàtiques proporcionant primerenques indicacions de la baixa disponibilitat d'oxigen". >de *Needle-Free Blood And Tissue Measurements*, 2 d'octubre, 2002

context relacionat
>
noves tecnologies biomèdiques per a biodetecció i lliurament de fàrmacs. 23 de gener, 2002
> visualització terahertz :: representar teixit biològic. 21 de gener, 2002
> llanterna sónica fa translúcid el cos humà. 11 de desembre, 2001
> dispositiu acústic per a eludir la cirurgia :: localitzar i aturar hemorràgies internes. 20 de novembre, 2001

 
 
 
divendres :: 4 d'octubre de 2002
 
CODeDOC
:: exposició sobre art del programari

CODeDOC és una exposició online a artport, el portal web sobre net-art del Whitney Museum de Nova York, inaugurada al setembre del 2002.

CODeDOC fa una ullada a projectes sobre 'art del programari', analitzant i comparant el 'segon pla' del codi que condiciona el 'primer plànol' de l'obra d'art -el resultat del codi-, sent-ne, aquesta, una representació visual o un procés més abstracte de comunicació. Una dotzena d'artistes han programat un encàrrec específic en un llenguatge escollit per cadascun i han estat convidats a intercanviar el codi entre ells i a fer-ne comentaris. Els resultats de la programació només es fan visibles després del codi - el que els visitants troben primer és un document de text del codi des del qual poden executar el 'primer plànol' del projecte. CODeDOC és un esforç per a apropar-se als processos d'aquesta particular pràctica artística, i per a plantejar algunes preguntes sobre paràmetres de la creació artística.

La capa del 'codi' i instruccions constitueix un nivell conceptual que connecta amb treballs artístics anteriors tals com experiments de Donada amb variacions formals i les peces conceptuals de Duchamp, Cage i Sol LeWitt que es basen en l'execució d'instruccions.

El què distingeix l'art del programari d'altres pràctiques artístiques és que,a diferència de qualsevol forma d'art visual, requereix que l'artista escriguiuna descripció purament verbal del seu treball. L'estètica dels artistes que escriuen el seu propi codi font es manifesta tant en el codi mateix com en els seus productes visuals derivats. L'artista John F. Simon, Jr. ha parlat del codi com una forma d'escriptura creativa. El codi també s'ha concebut el mitjà, la 'pintura i llenç', de l'artista digital però supera aquesta metàfora en el fet que permet fins i tot que els artistes escriguin les seves pròpies eines. Els projectes oferts com part de CODeDOC són expressions de signatures artístiques diverses: l'acostament conceptual al projecte, la manera que s'ha escrit el codi i els resultats produïts per ell revelen molt sobre els respectius artistes.

Artistes participants: Sawad Brooks, Mary Flanagan, Alex Galloway, John Klima, Golan Levin, Kevin McCoy, Mark Napier, Brad Paley, Scott Snibbe, Camille Utterback, Martin Wattenberg, Maciej Wisniewski. >de*CODeDOC* per Christiane Paul, Agost 2002

context relacionat
>
do it (versión doméstica):: art on-line per instruccions. 26 de juny, 2002
> i love you :: computer_virus_hacker_culture. 23 de maig, 2002
> read_me 1.2 software festival. 18 de maig, 2002
> open_source_art_hack :: nova exploració museística. 30 d'abril, 2002
> diy (do it yourself) :: transmediale.01. 30 de gener, 2001

> le petit chimiste
dijous :: 3 d' octubre de 2002
 
 
> anem al madhack 02 amb el toolbox pc
smart mobs
:: nous usos de dispositius mòbils

Howard Rheingold va pronosticar la revolució del PC de 1985 i l'explosió de l'Internet de 1993. Ara percep el desenvolupament d'una tercera onada de canvi basada en la combinació de la comunicació mòbil i Internet que permet que la gent cooperi en maneres fins ara impensables. Això s'explica en el seu nou llibre 'Smart Mobs: The Next Social Revolution' - que es podria traduir com 'Colles Intel·ligents: La Següent Revolució Social'.

Les smart mobs utilitzen mitjans mòbils i xarxes informàtiques per a organitzaraccions col·lectives, des de ruscs urbans de joventut techno a Àsia i Escandinàvia fins a rebel·lions ciutadanes en els carrers de Seattle, Manila i Caracas. Les xarxes sense fil comunitàries, els webloggers i els compradors i venedors a eBay són indicadors incipients de les smart mobs que emergiran en la dècada que ve.

Infraestructura tecnològica per venir:
- Informació en llocs: sistemes de mèdia lligats als espais.
- Cambres intel·ligents: ambients que detecten als seus habitants i responen a ells.
- Ciutats digitals: addició de capacitats informàtiques a enclavaments urbans.- Objectes sensibles: addició d'informació i comunicació a objectes físics.
- Bits tangibles: manipular el món virtual mitjançant la manipulació objectes físics.
- Computadores usables: sensors, processadors i dispositius de comunicació usats com a roba.

Quan s'ensamblen aquests diversos components tecnològics, econòmics i socials, el resultat és una infraestructura que fa que es puguin donar certes classes d'accions humanes possibles que mai abans ho havien estat: Les aplicacions punteres de la indústria de la info-comunicació del demà no seran dispositius de maquinari o programes de programari sinó pràctiques socials. Els canvis de major envergadura vindran, com sol ocórrer, dels tipus de relacions, empreses, comunitats i mercats que la infraestructura fa possible.

El paper de la cooperació voluntària és el més important i menys conegut de la història dels ordinadors personals i les xarxes. El PC no va ser construït per la indústria informàtica, sinó pels rebels que van aconseguir construir junts el que no podrien crear com a individus. L'arquitectura fonamental d'Internet va ser construïda sobre programari i cooperació lliures. La història dels pioners de l'Unix, del codi obert, d'Internet i de Usenet, no és només sobre el passat. Les PuntCom van morir al mateix temps que van florir els Weblogs. L'acte-organització és un impuls humà incontenible, i Internet és una caixa d'eines per a això. >de *Smart Mobs site*.

context relacionat
>
(re)distributions :: cultura de la ubicuidad. 15 de juliol, 2002
> wireless telecoms: disruptive technologies are emerging. 20 de juny, 2002
> despliegue de la 'science grid' :: modelo emergente de computación.3 d'abril, 2002

 
 
 
dimecres :: 2 d'octubre de 2002
 
kop - kingdom of piracy
:: la pirateria com a forma de net art

KOP ­ Kingdom of Piracy (Regne de la Pirateria) és un espai de treball online obert que explora la pirateria com la més avantguardista forma d'art a la xarxa. El projecte inclou enllaços, objectes, idees, programari, projectes encarregats a artistes, crítica i mostres de streaming multimèdia. Es concep com una exposició online oberta; els artistes i autors continuaran sent propietaris únics del dret de còpia dels seus treballs. KOP està comisariada en comú per Shu Lea Cheang, Armin Medosch i Yukiko Shikata.

KOP va ser un encàrreg de l'Acer Digital Art Center - ADAC - de Taiwán per a ArtFuture 2002, inaugurada al desembre de 2001 i presentada al Museu d'Art Contemporani de Taipei. A l'abril del 2002 la direcció i el lideratge d'ADAC van canviar. Gairebé al mateix temps es va llançar una important iniciativa contra la pirateria a Taiwán. Aleshores el patrocinador original va exigir els drets editorials i un canvi de nom. Els comissaris del projecte van rebutjar això i van buscar maneres de preservar el projecte tant com a iniciativa taiwanesa i com a projecte internacional d'art online. Al setembre del 2002, KOP va participar en l'Arts Electronica.

En la informació emergent, o immaterial, l'economia, la propietat intel·lectual (PI) - contingut registrat i idees patentades - constitueix el recurs central de moltes de les seves majors indústries, des de la informàtica fins l'oci, els productes farmacèutics i la biotecnologia. La definició dels Drets de Propietat Intel·lectual en el domini digital ha emergit com una de les lluites centrals per a conformar la cultura de la societat de la informació. L'aplicació rígida dels drets de propietat intel·lectual per tot el món mitjançant patents, copyright, lleis anti-pirateria, és contrarestada per una aliança minoritària però creixent de científics, investigadors, desenvolupadors de programari lliure i codi obert, artistes, advocats i educadors.

El propòsit de Kingdom of Piracy és considerar els mecanismes de llei i ordre relacionats amb la propietat intel·lectual en el context de fronteres geogràfiques i culturals, i examinar els canvis i els reptes presentats per ells als artistes i als productors culturals de tot el món.

El lloc web de KOP és una esfera pública activa per a l'ús compartit global d'arxius, de/codificació i la saturació cultural digital. Els treballs encarregats es vinculen a actes artístics de 'pirateria' com a estratègia per al discurs intel·lectual i la intervenció poètica, però en cap cas com a respatller de la pirateria com un model del negoci. >de *Curatorial statement*.

context relacionat
>
intellectual property as barrier to development: report. 15 de setembre,
> opus :: el domini digital a la cultura. 17 de juliol, 2002
> creative commons :: llei i tecnología. 24 de maig, 2002
> copy.cult and the original si(g)n. 26-30 de setembre, 2000

> ¡ fes de la teva idea una isla !
dimarts :: 1 d'octubre de 2002
 
 
> efectes de baldufa
spintrònica en plàstics
:: del silici a les computadores basades en el plàstic

Pantalles flexibles, cèl·lules solars barates, computadores que emmagatzemen més dades en menys espai, processen dades més ràpidament i consumeixen menys
energia, fins i tot computadores que arrenquen de forma instantània. Aquest és l'horitzó de la spintrònica, una nova classe d'electrònica que empra no només la càrrega sinó també la rotació dels electrons en la producció de dispositius elèctrics. La spintrònica utilitza camps magnètics per a controlar la rotació (spin) dels electrons.

Els científics del Centre Estatal d'Ohio per a la Investigació dels Materials han utilitzat un camp magnètic per a fer girar en el mateix sentit a gairebé tots els electrons mòbils d'una mostra plàstica, un efecte anomenat polarització de spin. L'assoliment de la polarització del spinen un polímer és el primer pas per a convertir el plàstic en un dispositiu que podria llegir i escriure dades spintròniques dins d'un ordinador en funcionament.

L'electrònica convencional codifica les dades informàtiques basant-se en un sistema binari d'uns i zeros, depenent de si un electró està en un forat del material o no. Per principi, la direcció de gir d'un electró - en un sentit o en l'altre - pot també ser utilitzada com a informació. És per això que la spintrònica pot efectivament permetre a lescomputadores emmagatzemar i transferir el doble de dades per electró.

Una vegada que un camp magnètic dóna embranzida a un electró en un sentit de rotació, aquest mantindrà el sentit de rotació fins que un altre camp magnètic provoqui un canvi Aquest efecte es pot utilitzar per a tenir accés molt ràpidament a informació emmagatzemada magnèticament durant una operació informàtica - fins i tot si el corrent elèctric s'ha interromput entre dues sessions de treball Les dades es poden emmagatzemar permanentment i estan gairebé immediatament disponibles en qualsevol moment, sense ser necessari un procés d'arrencada llarg.

La spintrònica plàstica pesaria menys que l'electrònica tradicional i la seva fabricació resultaria més econòmica. Els semiconductors inorgànics actuals es fabriquen mitjançant múltiples fases d'assentament i gravat al buit. Teòricament, l'econòmica tecnologia d'injecció de tinta, un dia es podriautilitzar per a imprimir ràpidament fulles senceres de semiconductors plàstics per a spintrònica. >de Plastic Shows Promise For Spintronics, Magnetic Computer Memory. 25 de setembre, 2002.

context relacionat
>
spintronics: one terabit per square inch data storage. 26 de juny, 2002
> semiconductores magnéticos: anticipo sobre spintrónica. 13 de novembre, 2001

> arxiu weblog context

anota el teu i-mail i t'avisarem de les actualitzacions

:: subscriure's

octubre 02
juliol 02
juny 02
maig 02
abril 02
març 02
febrer 02
gener 02
comptenrrera 02
diciembre 01
noviembre 01
octubre 01
october 01
september 01
august 01

mes notícies 00-01.
>>> arxiu

agraïm tot comentari a context@straddle3.net

 

Google


arxius context tota la xarxa
   La participació social activa i informada ès clau per a conformar la societat de les xarxes. Per a aix˛ es necessita d'una Esfera Pública innovadora - declaració de Seattle
| casa | mapa lloc | sobre context | lang >>> english - español |
 
02
http://straddle3.net/context/02/blog_0210.ca.html