>>> weblog context
sampleja el nou context cultural
| casa | mapa del lloc | sobre context | donacions | lang >>> english - español |
viernes :: 10 diciembre, 2004
   
 
El verd en els espais urbans

Els professionals del món urbà i territorial han de reconèixer que els espais verds no els creen només ells, com experts o professionals, sinó també els habitants i la mateixa diversitat de plantes, d’insectes, d’animals i d’ocells, que construeixen casa seva en les nostres ciutats i pobles, tal com exposa la nova recerca impulsada per l’E.S.R.C. (Economic and Social Research Council).
El que fa verds els espais verds urbans és que són vius, i és aquesta inter-activitat, més enllà del que és humà, la clau per a entendre que és el que fa la ciutat habitable.

Durant la dècada passada, l’ecologia de les àrees urbanes a Gran Bretanya ha guanyat el pes que abans es reservava només a les zones rurals i dèbilment poblades, als grans espais oberts. Ara, els científics reconeixen que les ciutats sostenen importants comunitats de plantes i animals, agrupats al voltant de diferents rutes i llocs. Els grups d’experts en biodiversitat urbana, els naturalistes amateurs i les organitzacions de voluntaris han estat els actors clau en aquest canvi d’èmfasi.

Per a la recerca, els investigadors han estudiat les activitats de cultiu, conservació i restauració d’horts, de boscos, i de brownfields (solars en transformació) urbans de Birmingham i Bristol, enregistrant en més de 60 hores de vídeo els canvis socials i ecològics al llarg de l’any.

La memòria del treball descriu amb detall, entre d’altres coses, els beneficis de la interacció entre les persones, els animals i les plantes en activitats com ara la jardineria, la horticultura i el treball sobre el paisatge urbà.

En paraules de la professora Sarah Whatmore: “La nostra recerca, seguint les petjades/els camins de la flora i la fauna de les ciutats, ha tret a la llum la diversitat social i ecològica dels paisatges urbans. Aquestes plantes i animals no són només valuosos en el sentit conservacionista –per la raresa i excepcionalitat de les espècies- sinó que el seu valor recau en què també són elements claus de la vida urbana. Tant si es tracta d’espècies rares com molt comuns, les persones, els ciutadans hi estan directament implicats i alhora reben múltiples beneficis dels diferents espais verds urbans”.

I el que és encara més important: els investigadors van constatar que els ciutadans són veritables coneixedors experts des de la perspectiva ecològica; els membres d’associacions, de plataformes, de grups d’horts urbans, o de grups de defensa de la natura, posseeixen habilitats i valuosos coneixements locals que provenen de les observacions diàries i han donat lloc a un veritable 'know how', una cultura, que es difon perquè la comparteixen amb entusiasme.
Com a resultat de la recerca, els autors demanen la posada en valor i en circulació d’aquest coneixement expert per a garantir que tant el coneixement local com les habilitats, que són de gran valor, arribin al món acadèmic, als responsables de l’administració i als professionals del territori i l’urbanisme.

Entre els exemples estudiats a la recerca es descriu: des d’un grup informal de residents de Birmingham que van lluitar junt amb una associació de defensa de la natura per a recuperar un espai en desús com a espai lliure i àrea de passeig, fins un projecte que tenia per objectiu el treball amb la comunitat local per a la millora en l’ús dels espais verds del barri, que tenien un ús molt marginal, i fins i tot, havien esdevingut espais de risc per a la salut pública. Els autors de la recerca també han trobat exemples en els que els ciutadans han organitzat projectes d’estudi de la diversitat dels seus espais verds urbans i, fins i tot, neteges i millores d’espais verds urbans i bosquines properes.

El forum titulat 'Living cities: a new agenda for urban natures', (ciutats vives, una nova agenda per a les natures urbanes)va ser dut a terme per l’equip d’investigació al desembre de 2003.

Com la profesora Whatmore digué: " Aquest projecte ha reforçat la nostra comprensió del valor dels coneixements tècnics pràctics, de l’entusiasme apassionat i de la preocupació ecològica que els habitants de la ciutat apliquen en la creació de diversos espais verds urbans. Els resultats de la recerca plantejen un repte als responsables de les polítiques públiques i als experts per incloure (contractar ) aquest coneixement de la població local mes constructivament en un futur inmediat.” >de *How city dwellers and living things put the green into our urban open spaces*. November 25, 2004

context relacionat
>
project for public spaces. 'creant i mantenint espais públics que creen comunitat ... donant suport a la gent per que fagin creixer i converteixin els seus espais publics en llocs vitals per la comunitat.'
> parccentralpark. 'una cuina urbana emergent.'
> robotariumx. 'concebut com un jaqrdí public, es construeix com una gran estructura de vidre a partir de 30-40 petits robots ... malgrat pot ser associat a d'altres visualitzacions didàctiques com pot ser l'acuari, l'herbari o el reptari, el robotari es proposa un questionament crític del saber.'

imago
>
una pols urbana i verda construeix la nostra ciutat

| permaLink




> arxiu weblog context
diciembre 2006
noviembre 2006
octubre 2006
septiembre 2006
agosto 2006
julio 2006
junio 2006
mayo 2006
abril 2006
marzo 2006
noviembre 2005
agosto 2005
julio 2005
junio 2005
mayo 2005
abril 2005
marzo 2005
febrero 2005
enero 2005
diciembre 2004
noviembre 2004
octubre 2004
septiembre 2004
agosto 2004
julio 2004
junio 2004
abril 2004
marzo 2004
febrero 2004
enero 2004
diciembre 2003
noviembre 2003
octubre 2003
junio 2003
mayo 2003
abril 2003
marzo 2003
febrero 2003
enero 2003
desembre 2002
novembre 2002
octubre 2002
juliol 2002
juny 2002
maig 2002
abril 2002
març 2002
febrer 2002
gener 2002
comptenrrera 2002

més noticies a
> mapa del lloc
.

Google


arxius context tota la Xarxa
"La participació social activa i informada ès clau per a conformar la societat de les xarxes; es requereix d'una Esfera Pública innovadora" - declaració de Seattle
| casa | mapa del lloc | sobre context | donacions | lang >>> english - español |
03 http://straddle3.net/context/03/ca/2004_12_10.html