>>> weblog context
sampleja el nou context cultural
| casa | mapa del lloc | sobre context | donacions | lang >>> english - español |
viernes :: 6 febrero, 2004
   
 
telenoika

Telenoia ment alliberada i dispersa informàticament. Connectivitat global asincrònica. Celebrant la telenoia rebutgem l´individualisme solitari, ansiós, distret i neuròticament privat de l´antiga cultura industrial, en la cultura telemàtica la telenoia subtitueix a la paranoia.

L´Associació Cultural es fundà el febrer del 2000. És una organització sense ànim de lucre i la seva intenció és exercir com a plataforma per els nous esdeveniments artístics, socials i culturals a través de les noves tecnologies audio+visual. La definició de telenoia per Roy Ascott descriu l'ànima crítica i connectada de telenoika, projectant com la televisió estar afectant a la societat en la que vivim i com la rebutgem per obrir i compartir les nostres ments en un contexte de connectivitat global en xarxa.

Telenoika esta composada per un grup de persones relacionades amb les creacions audiovisuals i les tecnologies emergents que mostren un gran interés en la investigació i desenvolupament de noves vies de comunicació humana i expressió artística.

Telenoika fóu fundada per la necessitat de ser una entitat legal per organitzar un festival: Videa 2000::festival d´audiovisuals i noves tecnologies.La idea del festival va nèixer al 1999 d´ una petita llista d´email del software Aestesis (edició de video a temps real). El punt principal va ser organitzar una trovada d'usuaris de software d´edició de video a temps real i els seus programadors per compartir, disfrutar, aprendre i veure el que les altres persones estaven fent amb tècniques audiovisuals domèstiques similars. A partir de la intenció d'aquella petita llista, la idea del festival es va estendre a través d´internet i d'una manera màgica, amb molta il.lusió i bones intencions es va convertir en un festival de tres dies amb la participació d´uns 40 artistes de tota Europa, amb tardes experimentals, conferències, workshops i nits audiovisuals. El festival estava organitzat i promocionat bàsicament a través d´internet, amb molt pocs recursos econòmics, per quatre amics sense experiència previa, i només pel plaer de compartir i comunicar-se.

Per aquesta primera edició l'Ajuntament de BCN ens va deixar un espai per desenvolupar les activitats de tarda, però no varem poder conseguir cap subvenció o sponsoring de cap institució o empresa, és a dir, que per aquest primer any ,el pressupost va ser proper a zero, gairebé nul, i només podiem pagar per l´ allotjament dels artistes i requeriments tècnics. Com era habitual la primera vegada varem perdre diners.

Definitivament, Videa 2000 fóu un gran exit, omplenant les expectatives d´artistes, públic i organitzadors. Des d´aquest moment varem rebre el suport de molts artistes i això ens ajudà a creure en el que estavem fent. En aquest moment hem de mencionar una altra part important del festival des de la primera edició, l´offvidea, és a dir, passar alguns dies després del festival a una casa de pagès perquè els artistes i els organitzadors poguessim compartir, en un ambient més relaxat i simplement disfrutar estant tots junts.

Des d´aquell moment Telenoika va començar a interaccionar i col.laborar amb moltes experiències i experiments audiovisuals, principalment dins l´ escena vj amb sessions visuals a free parties, rave, clubs, festivals i events.Telenoika va començar a relacionar-se amb d´altres col.lectius audiovisuals d´arreu d´Europa(tasmaniac, rotok, neXus, fifty-fifty, lalavanderia, absurde, headspace) i la familia videa va començar a crèixer.

Al 2001 varem redefinir Videa com una plataforma pels nous creadors audiovisuals i un punt de trobada per l´experimentació i la fusió de diferents creacions a un mateix espai i com un punt de mostra de les noves tecnologies domèstiques audiovisuals, reflexant la nova societat global a través de les noves expressions dels media. Al Videa 2001 vam probar un altre cop d´aconseguir sponsoring, però un cop més no varem tenir sort i varem començar a utilitxzar el festival "No sponsor, No money" com una manera de funcionar, de fer. No teniem diners, però teniem molts artistes interessats a venir al nostre festival i molta gent que volia col.laborar amb nosaltres, així que varem acceptar treballar sota aquestes condicions.

Finalment el "Mercat de les Flors", un teatre públic, ens va deixar celebrar el videa2001 a les seves instal.lacions i Baf (una companyia de lloguer de material audiovisual) ens va ajudar molt alhora de montar una instal.lació audiovisual espectacular. Al voltant de 16 videoprojectors a dos espais magnífics. Aquesta segona edició varem intentar coordinar tants artistes com podiem gestionar, i finalment hi havia al voltant de 80 grups, col.lectius, artistes, pel.lícules, documentals, videos, instal.lacions, ballarin@s, performances i pintures.

Videa 2001 es va convertir en una de les primeres trobades de desarrolladors de software de vj, possant dins un mateix festival els equips de desenvolupament de software com Electronika, VJamm , Resolume i VisualJockey. Com a conseqüència d´aquesta trobada sorgeix la idea de ser capaços de compartir alguns treballs entre els diferents equips de desenvolupament de software de vj, i així va aparèixer FreeFrame, un plugin amb una arquitectura de codi obert que actualment esta siguent compartit per tots aquests softwares i alguns més i es trobar en un moment esplèndit de salut en el seu desenvolupament. Videa 2001 fóu un èxit un altre cop, però des del punt de vista de l ássistència va ser una mica desavedor, va venir molt poca gent i el nostre baix pressupost i el gran nombre d´artistes va fer impossible de pagar més que l´allotjament als artistes i un cop més varem predre diners.

Des d´aleshores Telenoika va continuar sent part desenvolupadora de l´escena vj a tota Europa, estant en contacte a través d ínternet amb molts equips de vj de tot el món i fent visuals a moltes festes, festivals i sessions nacionals i internacionals.

El 2002, Videa encara no tenia subvenció de l´Ajuntament de BCN o cap ajuda de les institucions culturals, així que directament varem adoptar el lema "Festival No Sponsor//No money". Durant aquests últims anys l´estructura de Telenoika a experimentat canvis i els telenoiks varen estar col.laborant amb molts col.lectius i grups locals. D´aquesta manera el 2002 Telenoika obre les portes per permetre a més gent de involucrar-se a l´organització "obrir" el festival. Va ser aleshores quan Videa2002 va ser organitzat per Telenoika + Nosolotecno (col.lectiu ravers) +altres col.laboradors de l´escena. VA2002(Videa2002) va ser totalment autònom, autorganitzat i autoproduït per Telenoika i la resta de la familia videa, un treball col.lectiu que finalment va funcionar molt bé.

VA2002 va ser un èxit un cop més, considerant totes les dificultats caòtiques que vam haver d´afrontar amb la nostra estructura d´ organització oberta, baix pressupost i pocs recursos. Per aquesta ocasió varem engegar la campanya "adoptar un artista al Videa", que estava bàsicament enfocada a encoratjar als artistes locals presents al festival per donar allotjament a artistes estrangers, estalviant costos pel festival i enfatitzant el sentit de intercanvi del Videa. Al VA 2002 l´assistència de públic no va ser un problema, així que varem cobrir les despesses del festival i els diners que s´havien perdut en les dos edicions anteriors. Digne de menció d´aquest festival van ser les sessions de nit que es varen fer a una vella discoteca okupada al ben mig de l´Eixamle de BCN(Discoteca Barçalles). Al voltant de 1500 persones per nit van disfrutar d´unes sessions creuades de vj´s a on de quatre a sis equips de vj´s actuaven al mateix moment a vuit pantalles gegants. Al final, prop de 28 equips de vj estaven actuant a VA2002 en un ambient que ningú oblidarà.

Després d´això , el juny del 2003, Telenoika va organitzar el JustDataMeeting a St. Just d´Esvern. La idea va ser desenvolupar un event enfocat a la divulgació de informació relacionada amb les noves tecnologies audiovisuals (conferècies, workshops,taules rodones). La intenció va ser donar una continuitat local a les trobades del Videa, un cop més va ser un event col.laboratiu amb la VideaFamily que va ser : Telenoika juntament amb Nosolotecno, Nexus, Lamaquinadeturing, HAmster-loko, Rotok i molts d´altres. Curiosament aquell va ser l ´últim event organitzat per Telenoika.

Des del JustDataMeeting la VideaFAmily va quedar fragmentada i la força col.lectiva de Telenoika es va perdre. Desavinences internes amb temes relacionats amb el "showbusiness" o sobreviure com una entitat cultural va fer entrar l´Associació en crisis i des d´aquell moment va ser impossible reconstruir-la. Un cicle havia finalitzat i no hi va haver més experiències Videa:::-(

Des d´aleshores Telenoika va desaparèixer com a col.lectiu organitzador i alguns dels seus membres continuen a l´escena. D´ aquesta manera Telenoika va quedar com un metacol.lectiu de diferents equips audiovisuals sense activitats comunes, però amb una gran memòria del que havien fet junts. VJ_pAuse, Lectrovision, offtv i OutputVideo són els més actius. Actualment aquesta persones estan provant de trobar una manera sostenible de continuar amb el projecte Telenoika: compartir i disfrutar noves maneres de viure experimentals a través de les tecnologies audiovisuals.

Eloi Maduell:Febrer 2004.
traducció xavier*victor (offtv::nexus)

context relacionat> openfridays
> telenoia by roy ascott
> 120 years of electronic music

imago
>
what we do?

| permaLink
> arxiu weblog context
diciembre 2006
noviembre 2006
octubre 2006
septiembre 2006
agosto 2006
julio 2006
junio 2006
mayo 2006
abril 2006
marzo 2006
noviembre 2005
agosto 2005
julio 2005
junio 2005
mayo 2005
abril 2005
marzo 2005
febrero 2005
enero 2005
diciembre 2004
noviembre 2004
octubre 2004
septiembre 2004
agosto 2004
julio 2004
junio 2004
abril 2004
marzo 2004
febrero 2004
enero 2004
diciembre 2003
noviembre 2003
octubre 2003
junio 2003
mayo 2003
abril 2003
marzo 2003
febrero 2003
enero 2003
desembre 2002
novembre 2002
octubre 2002
juliol 2002
juny 2002
maig 2002
abril 2002
març 2002
febrer 2002
gener 2002
comptenrrera 2002

més noticies a
> mapa del lloc
.

Google


arxius context tota la Xarxa
"La participació social activa i informada ès clau per a conformar la societat de les xarxes; es requereix d'una Esfera Pública innovadora" - declaració de Seattle
| casa | mapa del lloc | sobre context | donacions | lang >>> english - español |
03 http://straddle3.net/context/03/ca/2004_02_06.html