> weblog context
sampleja el nou context cultural
| casa | mapa lloc | sobre context | lang >>> english - español |
dilluns :: 2 de desembre de 2002
 
 
> impressions de fluxes
espai de fluxes
:: característiques i estratègies

Felix Stalder, d'Openflows, va donar una xerrada en l'últim congrés de Doors of Perception per a qüestionar l'estatus de l'objecte dins de l'espai de fluxes i especular sobre algunes ramificacions del disseny dins d'aquest nou ambient: què és, en general, l'espai de fluxes? De quina manera és diferent de l'espai dels llocs? I, com ens enfrontem a aquestes diferències?

El flyer del congrés ja ens introduïa a la famosa idea d'Heràclit: tot flueix. Al que ell es referia era a una condició general de la naturalesa.

Tot està en un constant procés de transformació. El concepte de l'espai de fluxes té alguna cosa diferent. Es refereix a una condició històrica específica que no ha arribat a ser predominant fins fa poc, es podria argumentar que va ser a mitjan dels anys 70. L'espai de fluxes ­ per a donar una definició general ­ és aquesta etapa de l'acció human,a les dimensions de la qual són creades pel moviment dinàmic, més que per la localització estàtica.

Les paraules operatives aquí són ‘moviment’ i ‘acció humana’. L'espai dels actuals fluxes d'informació consisteix en tres elements: la tecnologia digital de comunicació dels mèdia, la informació de fluxes i els híbrids de nodes de persones i maquinària.

Les diferències entre l'espai de fluxes i l'espai tal com el coneixem, es basen en el moviment que duen els elements, les coses i les persones distants; en una interrelació que avui està caracteritzada com un contínu i en temps real. Històricament parlant, això és nou. Hi ha hagut sempre cultures que es s'han construit a través de grans distàncies. Però ara aquesta interacció és en temps real.

Funció, valor i significat en l'espai de fluxes són relacionals i no absoluts. No es determina si un node funciona o no a partir d'ell mateix, sinó que la resposta a aquesta qüestió emergeix de la xarxa, de la qual el node n'és només una part. Al canviar la xarxa, al desaparèixer velles connexions i establir-ne altres de noves, mentre que els fluxes es reorganitzen mitjançant més nodes, el significat, la funcionalitat i els valors també canvien.

Si ens vam creure de debò que les coses i la gent són menys definides per les seves qualitats intrínseques que per la seva posició relativa, aleshores la unitat d'anàlisi i acció no pot ser ja l'element o la persona individual, un producte o una companyia. Hem de desplaçar la nostra atenció des del "dins" fins a l'"entre". Més que preguntar: de què està fet? Hauríem de preguntar: amb què s'interconnecta?

En un canvi d'enfocament similar, els científics socials han començat recentment a parlar de "formes tecnològiques de vida". Amb això no es refereixen a vida artificial ni res de semblant, sinó al següent: si dues persones mantenen una conversa i desenvolupen una nova idea, aquesta idea no prové d'un o de l'altre, sinó de l'associació o de la forma de vida que conjuntament han creat. El què hi ha "entre" la gent està "dins" d'una forma de vida. Les característiques de qualsevol forma de vida tecnològica no són simplement la suma de les seves qualitats individuals, sinó que emergeixen de la interacció.

Des del punt de vista del disseny útil això crea un problema. No podem dissenyar formes tecnològiques de vida, aquestes simplement emergeixen. El què podem fer, no obstant això, és dissenyar alguns dels seus elements, particularment els objectes. Aquests elements, en qualsevol cas, seran completats per elements fora del nostre control immediat. Això no disminueix la importància del disseny, però en canvia les característiques. Mentre el significat i la funcionalitat es desplacen de l'objecte del disseny a les relacions creades pels fluxes, l'objecte en si mateix esdevé incomplet. Un no pot saber com és la forma completa d'un objecte abans que s'assagi d'inserint-lo en una intersecció específica de fluxes. Allà adquireix un tipus de vida propi. Extractes >de *Space of Flows: Characteristics and Strategies by Felix Stalder*, 26 de novembre, 2002.

context relacionat
>
flow: el repte de disseny de la computació ubiqua. 6 de novembre, 2002
> pensa les xarxes: la nova ciència de xarxes. 6 de juny, 2002
> steven johnson's emergence. 29 d'octubre, 2001
> google it!

> arxiu weblog context

anota el teu i-mail i t'avisarem de les actualitzacions

:: subscriure's

desembre 02
novembre 02
octubre 02
juliol 02
juny 02
maig 02
abril 02
març 02
febrer 02
gener 02
comptenrrera 02
diciembre 01
noviembre 01
octubre 01
october 01
september 01
august 01

mes notícies 00-01.
>>> arxiu

agraïm tot comentari a context@straddle3.net

 

Google


arxius context tota la xarxa
   La participació social activa i informada ès clau per a conformar la societat de les xarxes. Per a aix˛ es necessita d'una Esfera Pública innovadora - declaració de Seattle
| casa | mapa lloc | sobre context | lang >>> english - español |
 
02
http://straddle3.net/context/02/021202.ca.html