Skatepark a Pineda de Mar

Procés participatiu per disseny i construcció de skatepark

  • Primera sessió informativa

  • Croquis fets a la sessió de codisseny

  • Planta proposta del projecte

  • Seccions proposta del Skatepark

Mostrant 11 fotos

Pineda de Mar compta amb un petit skatepark de 550m2 construït en 2010 a partir de mòduls prefabricats, que passat el temps presentaven una certa deterioració. Paral·lelament, la construcció del nou tanatori de la població en el solar adjacent convidava a pensar en la construcció d'un nou skatepark en un nou emplaçament.

Un espai públic

Els diversos participants van triar una parcel·la de 2500 m2, flanquejada per la Riera de Pineda. Amb aquests punts de partida, un grup de joves patinadors locals, van proposar a l'Ajuntament la possibilitat de millorar i ampliar les instal·lacions esportives, que van ser assumides com a mandat per part de l'equip de govern. El projecte amplia el programa al d'espai públic enjardinat, inclusiu i multifuncional.

El procés de disseny partia amb dues premisses inamovibles. D'una banda, la proposta havia de ser inclusiva amb tots els ciutadans, de manera que el parc fos recognoscible com un espai públic amb àmbits enjardinats i àrees per a descansar. D'altra banda, s'havia de tenir en compte un futur desenvolupament urbanístic a l'altre costat de la Riera de Pineda, i s'havia de treballar amb la idea de dissenyar un parc que no entrés en conflicte amb aquest escenari.



Durant 4 sessions de treball es van identificar les necessitats dels patinadors, es va generar un marc comú i els usuaris van poder aportar les seves idees i esbossos que van ser treballades i sotmeses a avaluació contínua per part dels participants.



Finalment es va arribar a un projecte consensuant format per dos espais diferenciats: Una clara zona de street i una altra amb un petit bowl. El resultat final presenta una directriu longitudinal molt clara fruit de la morfologia de la parcel·la. No obstant això, per desig exprés dels usuaris, es va afavorir i va maximitzar el número i sentit de línies de patinatge. Finalment, es va posar l'accent a respectar la vegetació existent i reforçar-la amb noves espècies com a estratègia per a generar ombra.



Les actuacions projectades durant el procés suposen molt més que la simple ampliació i millora de les instal·lacions esportives. Es tracta d'una oportunitat per a crear un pol d'atracció que combina diferents usos esportius, i al seu torn generen un espai públic inclusiu i de qualitat, validat per un procés de disseny col·laboratiu.

Quan
novembre 2017
Straddle3 amb Sergi Arenas
.