Plaça del Moviment Obrer

Projecte participatiu per a la reordenació de l’antiga Porta Firal

  • Sessió participativa

  • Planta estat actual plaça del moviment obrer

  • Planta projecte plaça del moviment obrer

  • Seccions projecte plaça del moviment obrer

  • Imágenes de la propuesta para la plaça del moviment obrer

Mostrant 11 fotos

En resposta a una demanda veïnal, recollida al programa “Pla de Barris” 2016-2020, s'elabora un projecte de codisseny d'un parc públic patinable en l'àmbit de la Porta Firal de Barcelona, ara rebatejada com Plaça del Moviment Obrer. L'objectiu principal era la millora i adequació de l'espai públic existent per satisfer a les necessitats del veïnat, i concretament al col·lectiu de roller skate La Marina Patina.

Disseny reciclat

Per a tal fi, es va proposar definir un full de ruta, una metodologia participativa i finalment la redacció d'un avantprojecte que involucrés al veïnat en el desenvolupament d'un projecte dinamitzador per a la zona. La intervenció inclou esdeveniments al barri que barregen difusió,participació i esport, i un disseny de reciclatge que incorpora les traces de dissenys anteriors.

L'estratègia va tenir en compte la necessitat de mantenir una estreta col·laboració entre les entitats, les associacions existents al territori i els diferents agents municipals. Tant va anar així, que durant la fase inicial del procés es van realitzar múltiples activitats de difusió en les quals es va visitar els centres de secundària del barri i la plaça del mercat municipal. En cada acte es va realitzar una exhibició de patí amb l'objectiu de donar a conèixer l'inici del procés i animar a possibles participants.

 

L'encàrrec del projecte se centra en tres eixos bàsics, que han de garantir un procés social i ambientalment responsable: el treball col·laboratiu entre usuaris; la reutilització i reciclatge de materials per abaratir els costos d'execució; i la comunicació digital a través de l'eina web https://skatemarina.cat/ per afavorir la transparència i confiança entre agents.

 

Al llarg de quatre sessions de treball es va gestar un avantprojecte que definia tres espais diferenciats. D'una banda, un àrea d'ús i patinatge intensiu d'uns 2.000 m2 que allotja dues bowls i sets d'escales. També es va projectar un espai d'iniciació lliure d'obstacles per facilitar l'ús als principiants.I finalment, per aquells que malgrat no patinar volen gaudir del renovat espai del barri, es va incloure un àmbit d'ús general presidit per una gran pèrgola i envoltat d'una massa d'arbres renovada.


El disseny proposat es basa en la transformació o reproducció dels elements de la urbanització ja presents. Es tracta de mimetitzar la nova actuació amb l'espai públic existent, defugint la introducció de noves traces de disseny. Es reciclen com a motiu principal els parterres en forma espiral i en forma d'ull característics del projecte original del tàndem Toyo Ito Associates i Óscar Tusquets, traient el màxim profit a les existències i aportant major superfície verda i arbrat.

Quan
juliol 2018
Straddle3 amb Sergi Arenas, Lur Paisajistak i Elena Climent
-