Colonia Castells

Concurs restringit per a la construcció de 70 habitatges

  • Emplaçament Colònia Castells

  • Carrer interior Colònia Castells

  • Plantes Colònia Castells

Mostrant 4 fotos

Fa gairebé un segle, en 1923, es van projectar prop de 120 habitatges en un terreny de poc més d'una hectàrea, al barri de Les Corts, Barcelona, propietat de María Barnola i María Castells. Habitatges modests, organitzades en tres passatges longitudinals i un altre més petit transversal amb una petita plaça. Existeix segurament un problema, que podríem qualificar "de context" en la Colònia Castells, un problema lligat a la població que l'habita, a la seva situació pel que fa a la propietat i a les expectatives de transformació del barri de Les Corts que la converteixen en aliena ja a l'entorn que l'envolta. Arran d'aquest context sorgeix el concurs per a la construcció de 70 nous habitatges en un sector de la colònia.

Un dels eixos vertebradors del projecte és la creació d'una xarxa d'espais mancomunats que recolzi una bona vida social interna de la 'nova colònia' i col·labori a connectar amb la memòria de la part del barri que desapareix.

L'espai més important és la plaça interior d'illa, amb dos accessos des del carrer que es poden tancar mitjançant cancel·les i que probablement podrien romandre obertes durant el dia. Aquest espai s'enjardina parcialment amb arbres i parterres d'espècies vegetals greixos de manteniment pràcticament nul.

Un segon espai de relació és el passatge interior que, a més de servir per accedir ràpidament a alguns habitatges des del corresponent nucli d'escala, connecta longitudinalment l'edifici amb la resta d'espais comuns. Aquest espai acaba en un dels els seus extrems amb el qual podríem denominar el 'claustre' i que torna a connectar amb la plaça principal. Considerem que l'habitacle que queda a cavall entre el 'claustre' i la plaça, al costat de les escales que baixen de l'un a l'un altre és un lloc idoni per a un local de caràcter comunitari intern.

L'interior dels habitatges parteix d'esquemes habituals d'habitatges d'aquest tipus. S'ha intentat maximitzar el nombre d'habitacions tot i que es proposa un sistema de gestió que doni als futurs habitants la possibilitat de decidir sobre plànol la modificació o supressió d'envans, o fins i tot retardar el plànol de façana per produir terrasses interiors, gestió que creem pot incidir positivament en la qualitat dels habitatges. Aquest sistema incideix en la configuració detalladament de les façanes mitjançant a un plantejament de màxima flexibilitat.

Quan
febrer 2005
David Juárez Latimer-Knowles,Joan Escofet Planas,Josep Saldaña Cavallé,Michele Pecoraro,Xavi Manzanares
Este contenido tiene este campo vacío todavía
Bagur S.A. ( ajuntament de barcelona )