> weblog context
sampleja el nou context cultural
| casa | mapa lloc | sobre context | lang >>> english - español |
dimecres :: 18 de desembre de 2002
 
 
> [ cut + paste ]: spectrum
espectre obert
:: l'espectre de ràdio de domini públic

Gairebé tot el que creus que saps sobre l'espectre de radiofreqüències és incorrecte.

Durant gairebé un segle, l'espectre de radiofreqüències s'ha tractat com un recurs escàs que el govern ha de distribuir mitjançant llicències exclusives.

Les llicències de l'espectre ens han portat la ràdio, la televisió, els telèfons mòbils i serveis vitals de seguretat pública. Al llarg del camí, el model de llicències va arribar a ser el paradigma no qüestionat, que impregnava la nostra percepció. Simplement no podem imaginar alternatives.

Les assumpcions subjacents al paradigma dominant per a la gestió de l'espectre no poden continuar vigents. Les tecnologies digitals dels nostres dies són prou intel·ligents per a distingir entre els senyals, permetent que els usuaris comparteixin les ones sense llicències exclusives. En lloc de tractar l'espectre com un recurs físic escàs, podríem posar-lo a disposició de tothom, de domini públic, un acostament conegut com a “espectre obert”. L'espectre obert permetria un ús més eficient i creatiu del preciós recurs de les ones de ràdio. Podria permetre serveis innovadors, reduir preus, fomentar la competència, crear noves oportunitats de negoci i posar les nostres polítiques de comunicació en línia amb els nostres ideals democràtics.

Malgrat les implicacions radicals, l'espectre obert pot coexistir amb les tradicionals llicències exclusives. Hi ha dos mecanismes per a facilitar la compartició de l'espectre: els parcs sense llicència i la subcapa. El primer implica bandes de freqüència assignades, però sense el dret exclusiu per a transmetre. Un sistema molt limitat de freqüències s'ha assenyalat ja per a dispositius sense llicència, tals com telèfons sense
fil i xarxes locals de ràdio, però, aquest, és insuficient. El segon acostament permet a usuaris sense llicència coexistir amb bandes llicenciades, fent els seus senyals invisibles i no-intrusivas per a altres usuaris. Ambdós acostaments a l'espectre obert tenen gran valor, depenent els detalls específics de la manera que es desenvolupin la tecnologia i els mercats. Ambdós han de ser fomentats. Els riscos són mínims, mentre que els avantatges potencials són extraordinàries.

Si el govern dels E.E.U.U. desitja implantar la política d'espectre més favorable a la innovació, a la inversió, més liberal i democràtica, fent el possible per promoure l'espectre obert. >de *Open Spectrum: The New Wireless Paradigm* per Kevin Werbach, octubre 2002.

context relacionat
>
Radio Free Software By Sam Williams. Salon, 18 de desembre, 2002
> FCC Backs Open Spectrum? 1 de novembre, 2002
> smart mobs: nous usos de dispositius mòbils. 3 d'octubre, 2002
> (re)distributions: cultura de la ubiqüitat. 15 de juliol, 2002
> streamer: ràdio pirata per a l'era digital. 4 de juliol, 2002
> gnu radio: ràdio definida per programari. 27 de juny, 2002

> arxiu weblog context

anota el teu i-mail i t'avisarem de les actualitzacions

:: subscriure's

desembre 02
novembre 02
octubre 02
juliol 02
juny 02
maig 02
abril 02
març 02
febrer 02
gener 02
comptenrrera 02
diciembre 01
noviembre 01
octubre 01
october 01
september 01
august 01

mes notícies 00-01.
>>> arxiu

agraïm tot comentari a context@straddle3.net

 

Google


arxius context tota la xarxa
   La participació social activa i informada ès clau per a conformar la societat de les xarxes. Per a aix˛ es necessita d'una Esfera Pública innovadora - declaració de Seattle
| casa | mapa lloc | sobre context | lang >>> english - español |
 
02
http://straddle3.net/context/02/021218.ca.html