NOU ATENEU SANTBOIÀ

Procés participatiu per configuració de nou Ateneu Santboià

  • 1a reunión

  • Reunión sobre modelos de gestión

  • Mesas de trabajo

  • Visita al Ateneu

Mostrant 13 fotos

L’Ateneu Santboià és un equipament centenari en Sant Boi de Llobregat, prop de Barcelona. Malgrat el seu origen popular i autogestionat va arribar a ser un espai de referència a la comarca, amb un teatre-cinema de 900 localitats, una gran sala de ball, escoles... A final del segle passat es va donar un procés de degradació progressiva en el qual l'espai cultural va anar perdent pes deixant passo a un bingo.

El projecte s'emmarca en el context actual, després que en 2010 l’Ajuntament de Sant Boi va comprar la finca on se situa l’Ateneu. D'aquesta manera es va entrar en una nova etapa després d'un difícil procés iniciat tretze anys enrere amb la subhasta del terreny, que va acabar en mans d'una constructora, i la posterior mobilització per a exigir la seva recuperació, incloent l'okupació reivindicativa de l'edifici.

Paral·lelament a aquest procés, l'assemblea d’Amics de l’Ateneu Santboià, entitat gestora i resident de l'equipament, veu clara la seva necessitat d'adaptar-se als canvis i veu convenient establir canals de comunicació amb l'ajuntament i diverses xarxes de cultura independent, així com altres col·lectius que treballen el foment de la creació participativa de l'hàbitat.

És en aquest moment quan l'ajuntament, després de múltiples trobades amb els diferents agents -Amics de l'Ateneu, Straddle3 i LaCol- decideix convocar un procés participatiu vinculant obert a tota la ciutadania. L'objectiu és establir una estratègia de consens i un grup de treball capaç de liderar el procés de reforma, que centra la seva focus en la redefinició de l'equipament.

 

El procés no part de zero. Es va tenir present un pla d'usos desenvolupat en una comissió ciutadana l'any 2010 i diversos estudis estructurals encarregats per l'ajuntament. També es va convidar a altres exemples de recuperació col·laborativa d'espais col·lectius al fet que expliquessin la seva experiència. Es tracta de projectes amb un grau molt alt de cohesió social entre agents, a més d'una bona relació entre recursos utilitzats i resultats obtinguts, tant a nivell espacial i constructiu com a nivell programàtic.


El projecte es desenvolupa en nou mesos en què s'ha analitzat i debatut qüestions sobre quins nous usos albergarà el nou equipament, com han de ser aquests espais i que models de gestió són els més apropiats. Inicialment va ser necessari vèncer un clima de desconfiança entre els usuaris de l'equipament, els veïns més pròxims, l'entitat gestora i el Ajuntament. Per això, i amb la voluntat de garantir la màxima transparència i comunicació, es va dissenyar una metodologia participativa, inclusiva i oberta; buscant implicar la màxima diversitat d'actors i establir canals de difusió neutrals per a evidenciar, pas a pas, la informació generada.

 

El procés ha estat articulat en tres fases diferenciades. Una primera de recollida de dades i análisi dels condicionants centrada en entrevistes a informants clau per a la preparació del procés. Una segona, utilitzant com a eina principal els sis tallers on deliberar sobre els tres eixos del projecte: usos, espais i gestió. Finalment un moment de retorn i validació de tot el treballat en aquests mesos.

 

La creació d'una imatge pròpia del procés era necessària per a salvar la desconfiança que la ciutadania tenia cap a alguns actors, en alguns casos el Ajuntament, en uns altres els Amics del Ateneu Santboià. Es va posar molt d'esforç en la pàgina web com a eina principal de transparència, on qualsevol persona podia trobar tots els documents generats pel procés, i fins i tot intervenir en fòrums de debat.

 

El fet que alguns espais estaven tancats des de feia anys generava un desconeixement sobre el seu estat actual. Les dues jornades de visites organitzades van aconseguir despertar l'interès de centenars de persones.

 

En el procés vam poder experimentar amb eines noves, ja fos perquè les apliquem per primera vegada o perquè les creiem segons vèiem la necessitat. Per exemple el relat gràfic de les actes de les reunions van tenir un gran acolliment entre els participants. També el treball per a fer conceptes molt tècnics més accessibles va tenir una resposta fins i tot millor del que esperem com a equip dinamitzador. Així aconseguim un llenguatge comú perquè tant persones amb coneixements tècnics com persones sense aquests poguéssim parlar sobre pressupostos de rehabilitació o superfícies necessàries per a cada espai.

Quan
març 2013
Este contenido tiene este campo vacío todavía
Este contenido tiene este campo vacío todavía
Este contenido tiene este campo vacío todavía
    Aquest contingut no té descàrregues associades