domo <             
straddle3 <             
 
després de més de tres anys d'activitat obrint l'espai de treball de straddle3 a diferents col.lectius per presentar i compartir experiències relacionades amb la cultura emergent en el marc dels openfridays, i més de cinc anys de dedicació voluntària en la publicació context , s'ha generat una dinàmica que ha anat fent cada cop més evident la conveniència d'una infraestructura de suport autogestionada per donar un marc a aquestes activitats i als diferents col.lectius amb els que col.laborem amb la voluntat de sortir a l'espai públic.

basant-nos en les tradicions de la itinerància artística proposem la present infrastructura, el DOMO

DOMO

concepte:
construir una infraestructura portàtil i adaptable per donar cabuda a tallers de formació i accions culturals i artístiques al voltant de les arts escèniques, les arts audiovisuals i les noves tecnologies.

objectius:

donar un marc a presentacions externes en el marc dels 'openfridays' i per a altres activitats promogudes o participades per straddle3.
la infraestructura té la intenció d'esdevenir utilitzable també per diferents col.lectius artístics i culturals, i les seves activitats, sempre que es demostri l'interés cultural i/o social de la proposta.oportunitat del projecte:
- manca d'espais aptes per la difusió artística fora del mercat convencional
- la itinerància com una novetat
- interacció camp / ciutat. descentralització cultural
- facilitat de trasllat i muntatge
- l'arquitectura com a tècnica i art troba sinèrgies amb altres agents culturals
- explorar la interacció de l'espai amb les diferents disciplines
- possibilitat d'intervenir en espais en crisi o en transformació
- la molt bona acollida de la proposta per part de diverses entitats

la infraestructura: l'eina de suport - habitacle

el que es proposa construir és una cúpula geodèsica segons un dels models de buckminster fuller que permetrà el muntatge, en menys d'una jornada, d'un habitacle completament condicionat a pràcticament qualsevol indret, tant sigui interior com exterior.

la infraestructura mòbil és un espai circular de uns 10 metres de diàmetre i al voltant de 80 metres quadrats que pot col.locar-se i recolocar-se de forma més o menys oberta segons l'alçada a la que es disposi la seva línia de base i depenent dels espais tangencials als que serveixi.

val a dir que aquesta infraestructura vol ser el primer pas cap a un possible creixement orgànic que pot fer incrementar les seves dimensions i el seu nombre de forma modular. ja properament inclourà de manera complementària una tarima de fusta que permet aïllar-la del sòl s'està treballant amb un mobiliari bàsic i adaptable a les activitats que s'hi proposin realitzar.

antecedents

la forma més antiga de vida oceànica és avui el Radiolarian que és un protozoo que té un esquelet silícic d'espícules. aquestes espícules que construïxen el seu esquelet s'arreglen segons l'ordre més interessant per a la simplicitat del disseny. aquestes criatures han sobreviscut més de 100 milions d'anys amb quasi bé cap canvi. l'anàlisi de la geometria del radiolarian revela la utilització de les xarxes esfèriques polièdriques bàsiques.

a la dècada de 1940, al Black Mountain College d'EUA, R. Buckminster Fuller va desenvolupar i donar nom a la volta geodèsica (domo) a partir dels treballs experimentals de camp de Kenneth Snelson i altres. recentment altres investigadors han trobat antecedents d'aquests treballs en la volta geodèsica del planetari de Carl Zeiss a Jena, Alemanya, de 1913, però va ser R. Buckminster Fuller qui va explotar, patentar, i desenvolupar la idea, tal i com ha arribat fins a nosaltres
> http://en.wikipedia.org/wiki/Geodesic_dome
> http://www.bfi.org/domes/


"l'ús eficaç dels principis de la ciència al disseny conscient del nostre entorn, per a ajudar a fer que els recursos finits de la terra satisfacin les necessitats de tota la humanitat, sense la interrupció dels processos ecològics del planeta.
R. Buckminster Fuller - 1954
Life Between Artifact and Nature: Design and the Environmental Challenge

la cúpula geodèsica es considerada una de les estructures més eficients en la relació massa / resistència, lo que la fa ideal per instal.lacions efímeres i transportables. Un altre avantatge és l'absència de pilars o tensors. als Estats Units i Regne Unit és força popular, utilitzant-se profusament a festivals estiuencs i altres tipus d'events.

 
> fitxa tècnica (pdf)

per més informació contacteu:
s3(at)straddle3.net
934 432 309 - barcelona