> weblog context
sampleja el nou context cultural
| casa | mapa lloc | sobre context | lang >>> english - español |
dimecres :: 11 de desembre de 2002
 
 
> comportament fractal a la cèl·lula de la malaria?
comportament fractal
:: en imants plàstics

Tractant-se d'electrònica en miniatura, els científics han vist la forma del que, fins i tot, està per arribar - i aquesta forma és fractal. La gent veu sovint els fractals en les formes familiars i irregulars de ramificació de la naturalesa - una fulla, o l'arbre, o un fluquet de neu. Un patró repetitiu de branques cada vegada més petites dóna a aquestes estructures un perfil únic que desafia la geometria clàssica.

Ara un estudi suggereix que els camps magnètics poden prendre també la forma de fractals - si un imant està constituït per molècules plàstiques que s'apilen en cadenes paral·leles. Mentre que els resultats podrien influenciar el disseny dels dispositius electrònics en un futur llunyà, el treball és tan nou que els científics estan totjust començant a considerar les seves implicacions. Usant un model computeritzat, els científics han intentat anticipar-se a una època on les estructures electròniques puguin construir-se tan petites que no es comportin ja com a objectes tridimensionals normals.

"Els materials utilitzats actualment en dispositius magnètics - per exemple els discs durs d'ordinador o les tires d'identificació en les targetes de crèdit - es comporten com els imants tridimensionals", ha explicat Arthur Epstein, del Centre per a la Investigació de Materials de la Universitat Estatal d'Ohio. "En qualsevol cas, la grandària cada vegada menor d'aquests dispositius pot requerir que un dia siguin considerats com uni o bi-dimensionales per naturalesa. En disminuir les dimensions espacials, les dimensions magnètiques dels materials poden adquirir valors fractals". Matemàticament, es considera que els fractals existeixen en dimensions parcials o fraccionàries. Això significa que si un dispositiu produeix un camp magnètic que mostra un comportament fractal, el camp magnètic no posseirà una dimensió igual a un nombre sencer - tals com una, dues, o tres dimensions - sinó més aviat un valor fraccionari de 0,8 o 1,6 dimensions. Una existència tan aparentment estranya en dimensions fraccionàries sona com a material de ciència ficció, però això és el que Epstein i els seus col·legues han trobat quan han modelat el comportament d'un imant plàstic. >de *Fractals Add New Dimension To Study Of Tiny Electronics*, 2 de desembre, 2002.

context relacionat
>
spintrónica en plàstics: del silici a computadores basades en el plàstic. 1 d'octubre, 2002
> fractals per a prevenir amenaces naturals: entenent els patrons del caos. 6 de febrer, 2002
> Dr. Benoit Mandelbrot IBM Fellow. Father of fractals

> arxiu weblog context

anota el teu i-mail i t'avisarem de les actualitzacions

:: subscriure's

desembre 02
novembre 02
octubre 02
juliol 02
juny 02
maig 02
abril 02
març 02
febrer 02
gener 02
comptenrrera 02
diciembre 01
noviembre 01
octubre 01
october 01
september 01
august 01

mes notícies 00-01.
>>> arxiu

agraïm tot comentari a context@straddle3.net

 

Google


arxius context tota la xarxa
   La participació social activa i informada ès clau per a conformar la societat de les xarxes. Per a aix˛ es necessita d'una Esfera Pública innovadora - declaració de Seattle
| casa | mapa lloc | sobre context | lang >>> english - español |
 
02
http://straddle3.net/context/02/021211.ca.html