> weblog context
sampleja el nou context cultural
| casa | mapa lloc | sobre context | lang >>> english - español |
dimarts :: 26 de novembre de 2002
 
 
> e-coli: trossos de vida; la vida a trossos?

[trossos=bits]
model computeritzat d'e-coli
:: predient l'evolució de bacteris

Uns bio-enginyers han utilitzat el seu model informàtic d'e-coli (arracada de patent) per a predir exactament com es desenvoluparien els bacteris sota condicions específiques. Els resultats poden tenir aplicacions per al disseny a mida de materials biològics per a aplicacions comercials o per a predir l'evolució de bacteris resistents a drogues.

“Això és totalment revolucionari - que es pugui predir realment el resultat d'un procés tan complicat i intricat com l'evolució adaptativa - diu Bernhard Palsson, professor de bioinginyeria de la UCSD i co-autor de l'estudi amb Jeff Hasty, també professor de bioinginyeria de la UCSD. L'estudi també serveix com exemple de l'impuls de la biologia de sistemes, un camp emergent dedicat a emprar les matemàtiques i la simulació computeritzada per a entendre com els gens i les proteïnes treballen junts per a controlar la funció cel·lular.

Palsson va crear un model computeritzado d'e-coli l'any 2000 i des d'aleshores ha demostrat que el model imita exactament el comportament dels bacteris durant el 80% del temps. En les últimes dues dècades, Palsson ha estat treballant en el gran desafiament de crear models informàtics d'aquestes funcions biològiques. Empra una tècnica que ell anomena models basats en restriccions, bàsicament descrivint el que una cèl·lula no fa, per a arribar a definir el que si pot fer, mitjançant un procés d'eliminació. Fins la data, Palsson ha creat models del metabolisme per a e-coli, glòbuls vermells, H.influenzae, H.pylori i llevat.

Els investigadors estan començant a construir i a comprovar versions sintètiques dels mòduls de control dins del traçat connectiu de les cèl·lules. Per exemple, Hasty ha desenvolupat un model de loop de resposta positiva, en el qual un gen produeix una proteïna que alhora provoca que el gen esdevingui més actiu. Diu que a mesura que els científics comencin a sintetitzar aquests simples mòduls de xarxa en el context de models matemàtics, s'està preparant la base per al control de les funcions cel·lulars, que podria tenir usos importants en nanotecnologia i teràpia genètica i cel·lular. La meta a llarg termini de Hasty és construir xarxes genètiques sintètiques que es poguessin inserir en les cèl·lules d'un pacient per a regular ajustadament l'expressió d'una proteïna desitjada, o fins i tot causar l'autodestrucció d'una cèl·lula no desitjable. >de *UCSD Bioengineers Use Computer Model to Predict Evolution of Bacteria*, 20 de novembre, 2002.

context relacionat
>
Worldwide E.coli alliance. 4 de setembre, 2002

> arxiu weblog context

anota el teu i-mail i t'avisarem de les actualitzacions

:: subscriure's

novembre 02
octubre 02
juliol 02
juny 02
maig 02
abril 02
març 02
febrer 02
gener 02
comptenrrera 02
diciembre 01
noviembre 01
octubre 01
october 01
september 01
august 01

mes notícies 00-01.
>>> arxiu

agraïm tot comentari a context@straddle3.net

 

Google


arxius context tota la xarxa
   La participació social activa i informada ès clau per a conformar la societat de les xarxes. Per a aix˛ es necessita d'una Esfera Pública innovadora - declaració de Seattle
| casa | mapa lloc | sobre context | lang >>> english - español |
 
02
http://straddle3.net/context/02/021126.ca.html