English   Español 
<
 
  > har etxea

 

har etxea
data:
2012 - 2015
formats:
arquitectura, instalació, esdeveniment, domini públic, recents / destacats
promotor:
straddle3 + m-etxea + txp
descripció:
Estructura lleugera per activar espais en desús
equip:
+ others...
referència:
mobile
refs/enllaços
 


 

‘Har etxea’ –que en basc significa ‘casa de cuc’- fa referència a un capoll de cuc o de crisálida. Aquest projecte proposa la fabricació i gestió d'una estructura lleugera que serà muntada/teixida en diferents emplaçaments amb l'objecte d'albergar diverses activitats relacionades amb els usos possibles de l'espai públic. Es tracta d'un equipament polivalent portàtil amb una configuració participativa i integradora, ja que tots els moments del procés, des de la instal·lació de l'equipament a la planificació i desplegament de les activitats a desenvolupar en el seu interior, es desenvolupen en forma de tallers oberts a la comunitat local, sent aquesta la principal destinatària de les activitats organitzades.

 

La idea és que Har-etxea es traslladi de població a població a la recerca de situacions urbanes en les quals hi hagi deficiències dotacionales en matèria d'equipament públic, especialment quan concorren amb la disponibilitat de sòl públic sense desenvolupar o en estat latent. Es tracta d'un projecte nòmada que es basa en estades de caràcter estacional. Durant aquestes estades es treballaran en el seu interior elements d'equipament adequats al context (escenaris, pistes, graderies o un altre tipus d'instal·lacions), generalment en format de autoconstrucción.

 

La idea també és que una vegada transcorregut el període estacional i retirat el capoll, l'espai amfitrió hagi sofert una transformació, tant en la seva aparença física, amb l'aparició de diferents elements construïts, cultiu d'horts o jardins, mobiliari, etcètera, com en la percepció que d'est puguin tenir els seus habitants i del la pròpia configuració del teixit social local.

 

Aquest projecte és una proposta conjunta de M-Etxea, Straddle3 i Tot per la Praxi i s'inscriu al programa Id-Sport -de Idensitat i el Consejo Superior de Deportes-, explicant així mateix amb l'impuls i participació de l'Ajuntament de Renteria-Orereta, en conjunció amb diversos col·lectius locals, i de Donostia 2016. La seva execució ha estat possible mitjançant el treball en col·laboració dels col·lectius M-Etxea, Straddle3, Todo por la Praxis i Toki, i diversos veïns i veïnes de Renteria.

 

El divendres 11 de maig es va inaugurar la primera incubació a Renteria, batejada com Kabia, on es troba situat en un solar del barri de Pontika on romandrà durant aproximadament 3 mesos. Durant aquest temps aquesta estructura serà el punt de trobada de la ciutadania per dur a terme activitats participatives i culturals.

 

La previsió és que en els següents mesos continuï el seu nomadisme estacional per ciutats com Barcelona o Madrid, encaixant en ecosistemes diferents i completant el seu quadern de viatge.

HAR-ETXEA from M-etxea + Straddle3 + TXP on Vimeo.Har etxea muntaia prozesua/Proceso de montaje de Har Etxea from gaizk_a on Vimeo.


chung fu
[ s3(at)straddle3.net ]: