English   Español 
<
 
  > wikiplaza

 

wikiplaza
data:
2008 - 2010
formats:
arquitectura, web, recerca, instalació, continguts, esdeveniment, domini públic, recents / destacats
promotor:
descripció:
Amplificant l'espai públic
equip:
+ others...
belén barrigón
david juarez latimer-knowles
gepeto
jordi granada
josé pérez de lama
michele pecoraro
pablo de soto suárez
sergio moreno páez
xavi manzanares
referència:
Paris, Figueres, Cáceres, Pasaia
refs/enllaços
 

wikiplaza

WikiPlaza va ser un projecte experimental a llarg termini que va aglutinar els esforços de diversos col·lectius d'arquitectes, intrusos i activistes en un moment en el qual moltes ciutats d'Espanya desbordaven d'activitat creativa autogestionada operant en un dur context de polítiques neoliberals. Enfront de la progressiva desactivació del va espaiar públic, va sorgir la idea de generar un espai públic híbrid en el qual fora possible experimentar amb les tecnologies de la informació i la comunicació com instruments d'emancipació, individual i comunitària a trav&éacute;s de l'ús de programari i maquinari lliure, de tecnologies web 2.0 i d'un ús obert i transparent dels espais i els sistemes. El projecte va ser concebut i coordinat per Hackitectura, amb estreta col·laboració amb Straddle3, i es van portar a terme quatre prototips entre 2008 i 2011.

La WikiPlaza &éacute;s una infraestructura feta d'elements arquitectònics lleugers i sistemes tecnològics (maquinari, netware, programari) dissenyada per a ser usada pel públic de forma participativa i oberta, per a compartir coneixements i experiències, per a accedir a recursos locals i remots, per a connectar-se amb altres persones i localitzacions. El concepte aquesta basat en una estructura modular, que li aporta màxima flexibilitat per a adaptar-se a diferents contextos i pressupostos, i que permet el desenvolupament independent dels diferents mòduls, entre ells: Web TV; Open MediaLab, Open Urban Screen i Open Performance.

Per al primer prototip en Paris, Hackitectura va proposar l'ús del Domo com suport físic de la WikiPlaza. Straddle3 ja havia treballat amb Hackitectura en 2005 en un dels percusores del projecte, Fadaiat, on ens vam fer càrrec del disseny i construcció del medialab, a m&éacute;s de al TCS Extremadura i al Projecte de Observatorio del Estrecho a Tarifa. Donades les característiques de l'esdeveniment en plaça del Bastille, convenim a construir un nou Domo m&éacute;s gran que el qual havíem utilitzat fins a llavors. L'estructura va funcionar b&éacute; i es va tornar a utilitzar en tres dels quatre prototips. Si b&éacute; el concepte WikiPlaza &éacute;s mutante i opta per no tenir una forma fixa, el Domo s'adapta a les necessitats i l'esperit del projecte fins a tal punt que va arribar a convertir-se en la imatge icónica de la WikiPlaza.

Wikiplaza Paris

La producció de WikiPlaza Pariu formava part del Festival Future en Seine. Festival de la Ville Numerique (http://www.futur-en-seine.org/en/index.php), promogut per Pariu Cap Digital i comisariado per Ewen Chardronnet. La WikiPlaza Pariu @estar<3>/ funcionant des del 29 de maig al 07 de juny de 2009. Va ser una coproducción entre l'equip de Cap Digital, hackitectura.net i Labomedia, sota l'adreça de Sergio Moreno de hackitectura.net amb i Laura Hernández Andrade. La arquitectura va ser desenvolupada per David Juárez i Michele Pecoraro, de Straddle3 en col·laboració amb Hackitectura. La producció va implicar aproximadament a 30 persones.

La WikiPlaza se situava en la plaça de la Bastilla, un dels llocs emblemàtics de la capital, i havia de funcionar com el node o hub principal del festival. La part física consistia en una cúpula geodèsica de 15 metres de diàmetre i 7.5 d'altura, la qual cosa oferia una superfície coberta d'uns 180 metres quadrats. Per a complementar-lo, vam dissenyar una plataforma desmuntable basada en el sistema Layher però adaptada a la geometria del prototip, que devia constar de rampa d'acc&éacute;s, zona d'aparcament per a bicicletes, 'quarterpipe' per a patinadores i una zona de graderies, tot això pensat per a una millor integració amb l'ús quotidià de la Bastilla. Aquesta base tamb&éacute; ens va proporcionar la forma de contrapesar l'estructura davant els esforços als quals podia estar sotmesa, ja que estava expressament prohibida la perforació del paviment de la plaça. Això es va aconseguir amb un sofisticat sistema de cablejat i llast sota la plataforma. El conjunt de base i Domo es va complementar amb el moble 'Mille Plateaux', desenvolupat per Betlem Barrigón, Borja Baños i Carlos Bauzá

L'estructura modular de la WikiPlaza va permetre estudiar i experimentar amb els mòduls Web TV, Open MediaLab, Open Performance i Open Urban Screen, que consistia en projeccions immersives sobre la cúpula geodèsica com recopilatorio-memòria de les activitats diàries. WikiPlaza Paris va permetre verificar les hipòtesis sobre la possibilitat de generar un espai públic híbrid i per a treure unes primeres conclusions que retroalimentarien posteriors prototips.

WikiPlaza.02 Figueres

El prototip WikiPlaza.02 Figueres es va produir para Ingrávid, Festival de Cultura Contemporània del Ampurdá (http://festivalingravid.com), organitzat per l'Associació Cultural ZETA per a l'Ajuntament de Figueres, Girona, entre el 24 i el 27 de novembre de 2009. La WikiPlaza estava instal·lada en la Rambla, el principal espai públic en el centre de la ciutat. A m&éacute;s de les activitats desenvolupades en la Wikiplaza, l'espai va funcionar com punt de trobada i informació per a diferents projectes que es presentaven per tota la població. La producció i desenvolupament d'aquest prototip va ser una col·laboració entre Hackitectura, Straddle3, la xarxa Arquitectures Col·lectives, Surt.tv, que es va encarregar de la realització de Mille Plateaux, Susana Tesconi i Penèlope Serrano, responsables des de llavors del mòdul Taller de Nens, Carles Sora, que va ser responsable del taller Open Performance i Ramón Sortit aka pijamaman, facilitador de robinsonesurbanos.org.

En aquesta ocasió la WikiPlaza es testeaba en un context de menor escala, una petita població amb tradició cultural. Dintre del festival, es pretenia que el paper de la WikiPlaza fos sobretot orientat cap al públic jove, local i visitant, i tamb&éacute; que funcion&éacute;s com dispositiu per a estimular la participació. En Figueres l'arquitectura consistia en una cúpula geodèsica de menor diàmetre de la utilitzada a París (11m), que es col·locava, sense plataforma, sobre el propi paviment de la plaça. El contacte m&éacute;s directe amb l'espai públic unit a l'escala m&éacute;s humana del lloc va permetre que aquest segon prototip de WikiPlaza funcion&éacute;s com una caixa d'eines, que s'obria i donava servei a la rambla. Cablejats, mobiliari i dispositius es treien a la plaça segons les diferents activitats, hibridando de forma m&éacute;s efectiva i natural l'espai tradicional amb l'espai digital.

Es van implementar els mòduls Mille Plateaux (en versió reduïda), Open MediaLab, Open Performance i Urban Screen, ja provats en Paris, als quals es va afegir un nou mòdul Taller de Nens, que va constituir el proc&éacute;s m&éacute;s destacat dintre d'aquest prototip. Els principals aspectes positius del prototip WikiPlaza.02 Figueres estan vinculats a l'escala de l'espai urbà que se situava, i de la producció de la qual formava part.

WikiPlaza.03 Càceres

El prototip WikiPlaza.03 Càceres es va produir per a les jornades WikiPlaza durant el Congr&éacute;s de Ciutats Creatives en la Societat de la Imaginació, a Càceres. El congr&éacute;s estava organitzat per l'Ajuntament de Càceres, Càceres Creativa, el Centre d'Iniciativa Jove de la Conselleria dels Joves i l'Esport de la Junta d'Extremadura, com activitat promocional del projecte de capitalitat cultural europea Càceres 2016. Una de les activitats del congr&éacute;s va ser la jornada WikiPlaza, que va tenir lloc el 14 de novembre de 2009. Es va desenvolupar integrada en un prototip d'arquitectura mòbil construït per Straddle3, Recetas Urbanas i Asilo, en el parc del Rodeo d'aquesta ciutat on s'acollien a m&éacute;s altres activitats del congr&éacute;s.

WikiPlaza.03 Càceres va ser una versió reduïda del projecte. Es van desenvolupar dos mòduls, una versió mínima del mòdul Mille Plateaux, i una segona versió el mòdul Taller amb Nens. El Mille Plateaux va consistir en un set tècnic mínim que va servir per a emetre en directe a Internet les presentacions que tenien lloc en l'espai. Tota l'emissió es va fer amb connexió a Internet mòbil (hspa). El Taller de Nens, dirigit de nou per Penèlope Serrano i Susanna Tesconi, va plantejar la col·laboració amb l'equip d'arquitectes que allotjaven la WikiPlaza, centrant-se en la construcció d'espais, utilitzant peces que havien estat fabricades digitalment a Barcelona [press-fit kits].

WikiPlaza.04 Pasaia

El prototip WikiPlaza.04 Pasaia es va produir dintre de la Trobada Arquitectures Col·lectives 2010 celebrat en Pasaia (Passatges), Guipúscoa, entre el 19 i el 25 de juliol de 2010. Va Estar organitzat per M-etxea/, Lur Paisajistak, Receptes Urbanes, Straddle3 i Jaizkibia, amb la col·laboració de Hiria Kolektiboa, Tot per la Praxi, hackitectura.net, ASIL i altres. Contava amb el suport de Sant Sebastià-Donostia 2010, Arteleku, Ajuntament de Pasaia, Col·legi Oficial d'Arquitecte del País Basc, el Govern Basc i la Universitat del País Basc.

Arquitectura Col·lectives 2010 va tenir lloc en Ziriza, una nau industrial semi-abandonada en el port de Pasaia que la trobada proposava rehabilitar com espai cultural autogestionat. La nau va ser condicionada pels participants com part del proc&éacute;s.

Encara que la WikiPlaza, a priori, era un dels principals elements en el programa, la realitat de l'esdeveniment va consistir a experimentar amb “la dissolució” de les metodologies, les pràctiques i les infraestructures de la WikiPlaza en el conjunt de l'espai i del desenvolupament d'Arquitectures Col·lectives. Más concretament, es va funcionar en dues línies paral·leles. D'una banda, es va instal·lar la cúpula i el moble-lounge de Mille Plateaux en l'exterior de la nau industrial en la qual es va desenvolupar la trobada. La cúpula servia per a fer habitable el solar al costat de la nau en el qual eventualment es van desenvolupar tallers, presentacions, jocs per a nens, etc. En paral·lel, amb l'equipament tècnic de la WikiPlaza es va habilitar un mitjana-lab/, com zona de treball en l'interior de la nau; el medialab, en realitat distribuït entre diverses zones de la nau, constava de la infraestructura de streaming i el Open Medialab amb la taula de Situation Room. El Taller de Nens “Inventar Jugant” es va desenvolupar en un espai propi.

chung fu
[ s3(at)straddle3.net ]: