English   Español 
<
 
  > el nodo / latren

 

el nodo / latren
data:
2010 - 2011
formats:
arquitectura, recerca, domini públic, recents / destacats
promotor:
asociación civil el nodo
descripció:
centre cultural participatiu en saltillo, mexic
equip:
+ others...
referència:
saltillo, coahuila, mexico
refs/enllaços
 

Latren - Documental from chapafilms on Vimeo.

 

El Nodo és un centre de producció cultural que es proposa com element mediador entre barris desintegrats, deslligats o marginats en la ciutat de Saltillo, en l'estat mexicà de Coahuila. Proposa un concepte de centre participatiu i obert a les propostes directes de la ciutadania, i per tant distint als tradicionals centres culturals institucionals.

 

El Nodo pretén ser un element integrador, capaç de dinamitzar la vida cultural de les colònies veïnes i de tota la ciutat, i impulsar la permeabilitat a nivell ciutadà entre barris.

plano resumen


La iniciativa vol brindar el contacte i el suport a persones que estan portant a terme projectes similars en diferents parts del territori nacional o internacional, promovent el treball en xarxa. Es tracta de conrear un espai -mental i físic- perquè la gent de Saltillo ho construeixi, apropiant-se'l.

 

és important destacar que les diferents etapes del procés de definició i posada en pràctica es desenvolupen en forma de taller, deixant així una mena de precipitat de coneixements que empoderen a la ciutadania de cara al desenvolupament posterior d'aquest i altres projectes. Fins a ara s'han portat a terme tallers d'art urbà, documentació audiovisual, publicitat de guerrilla i autoconstrucció. De la mateixa manera l'oficina per al desenvolupament del projecte s'ha obert a estudiants i professionals perquè s'integrin en ella, havent estat vàries les persones i col.lectius que han respost a la crida.

El centre es desenvolupa de manera que en les labors de construcció i producció cultural, individus i col.lectius siguin els protagonistes, i que sigui, més que un lloc d'exhibició, un lloc de producció on sorgeixin programes de formació i creativitat a partir de les pròpies inquietuds dels subjectes veïnals i ciutadans implicats, promovent d'aquesta manera els sentiments de pertinença i d'orgull ciutadà.

 

Al juny de 2010 es va definir el pla mestre i es va projectar la primera fase del centre. La gestió es porta a terme per col.lectius saltillencs, encapçalats per Inpublixpace, Control Zeta i La Matraka, l'arquitectura corre a càrrec de Control Zeta i Straddle3, tot el procés conta amb l'important assessorament de diversos experts, entre els quals podem destacar Manuel Rodriguez, Santiago Cirugeda i Eduardo Vazquez.

 

Durant els mesos de novembre i desembre de 2010 s'ha desenvolupat el primer taller de autoconstrucció, que ha estat gestionat per Fernando Carrera (Inpublixpace) i dirigit per Luca Stasi (Control Zeta) i David Juarez (straddle3), que han contat amb la col.laboració de Michele Pecoraro (Nosolopaja, straddle3), Jordi Granada (straddle3) i Carlos Alejandro Espinoza (El Panda, Ajale). En el taller ha participat persones de procedència molt diversa, des de veïnes i veïns de les col.lonies situades als voltants del centre, incloent adolescents provinents d'ambients marginals, a estudiants i joves professionals. Per a les tasques de més complexitat i risc s'ha contat amb professionals de la zona.

aspecto de la obra a principios de enero


El procés conta amb diversos suports, entre els quals podem destacar el suport econòmic de Sedesol (Secretaría de Desarrollo Social, Gobierno Federal), la cessió de l'estació de ferrocarril i aportació en materials per Kansas City Southern of Mexico i el suport logístic i en espècies de Cemex. S'espera que tant els col.lectius i institucions implicades com els programes d'ajuda al projecte puguin ampliar-se de cara a les pròximes fases.

continuarà...

Promotor > A.C. elNodo; Disseny Arquitectonic > Ctrl+Z y Straddle3
Equip fixe > Fernando Carrera, elNodo (Gestión) + Jaime Fernández, lamatraKa (Gestió Cultural) + Gianluca Stasi, Ctrl+Z (Arquitectura).
Col.laboradors > Manuel Rodríguez (Maig, Urbanisme) + David Juárez, Straddle3 (Juny i Novembre, Arquitectura) + Jordi Granada, Straddle3 (Estructures) + Michele Pecoraro, NoSoloPaja (Novembre, autoconstrucció) + El Panda (mediador social) + Eduardo Vázquez i Santiago Cirugeda (Assessoria externa) + Estudiants* i Col.lectius locals*.

*Estudiants > Raymundo Balderas, Gabriela Dávila, Esgar Vasquez, Fernanda Zetina (arquitectura); Gonzalo Estrada, Daniel Osvaldo, Gamaliel Rivera, Daniel Rodriguez (disseny i audiovisual)

*Col.lectius locals > Talía Barredo (La caballeriza), Lyj Gonzalez (Acción Saltillo), José Elizalde (Edufilm), Miguel Servin (Edux Arte y Sida), Colectivo Estación Cultural, Egeo Cisneros, Jessica Cerna, Bernardo Linares, Luis Mendive.

chung fu
[ s3(at)straddle3.net ]: